hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Áttörésektől hangos a chicagói rákkutatási konferencia

A Qubit összeszedte a hét legnagyobb áttörést, amelyekről az ASCO chicagói konferenciáján számoltak be az onkológusok.

A Qubit egybegyűjtötte a legnagyobb áttöréseket, amelyekről a klinikai onkológusok éves konferenciáján beszámoltak, többek között arról, hogy felére csökkenti a legveszélyesebb bőrráktípus halálozási kockázatát a világ első személyre szabott rákvakcinája.

A globálisan évente 150 ezer embert érintő bőrráktípusra, a melanomára fejlesztették ki a világ első személyre szabott mRNS-rákvakcináját, amely az első vizsgálati eredmények alapján több mint ígéretes: a 3. és 4. stádiumú melanomás betegek körében három év alatt 49 százalékkal csökkentette a halálozás vagy a rák kiújulásának kockázatát. A vizsgálatot vezető onkológus, Georgina Long szerint míg a melanoma műtét utáni visszatérésének esélyét általában 50 százalékra teszik, a Moderna és a Merck által kifejlesztett rákvakcina és a Keytruda nevű immunterápia együttes alkalmazásával ez 25 százalékra csökkent. A két szer együttes alkalmazásával 74,8 százalék volt a 2,5 éves túlélési arány, míg csak a Keytruda használatával 55,6 százalék.

Az egyelőre nagyon technikai névvel ellátott, mRNS-4157 (V940) oltást minden esetben az adott betegre szabják: a páciens műtétje során mintát vesznek a daganatból, majd DNS-szekvenálás és mesterséges intelligencia segítségével arra programozzák be az oltóanyagot, hogy pusztítsa el a megmaradt rákos sejteket, és akadályozza meg, hogy a betegség visszatérjen.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés