hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

Allergének a zöldségestől

Az allergizáló zöldségekkel kapcsolatban ad tanácsokat a Semmelweis Egyetem honlapján dr. Pálfi Erzsébet, a Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék adjunktusa.

A zöldség, gyümölcs allergiának nincsenek specifikus tünetei, mindenkinél máshogyan jelentkezhet. Lehetnek kiütések, ekcéma, légúti tünetek vagy orális allergia szindróma (száj, szemhéj, nyelv megduzzad) – figyelmeztet a dietetikus. A legjellemzőbb allergizáló a zöldségek közül a zeller, sárgarépa és a petrezselyem. Ami probléma szokott lenni – mondja a dietetikus, hogy az ételízesítők, instant levesek nagy része tartalmazza ezeket szárított formában, amik ugyanúgy reakciót váltanak ki, de az emberek erre már nem szoktak gondolni. A gyümölcsöknél pedig az alma, dinnyék, citrusfélék, és a banán okoz leggyakrabban allergiát.

Jellegzetes, hogy a zöldségek, gyümölcsök allergénjei általában hőkezelésre elbomlanak. A hámozás, a darabolás viszont nem segít, ahogyan a fagyasztás, vagy a hűtés sem. Az éréssel viszont fokozódhat az allergizáló hatás – hívja fel a figyelmet a szakember. Tehát egy sárga, éretlenebb paradicsom kevésbé allergén, mint egy nagyon érett. Az érés, a tárolás, sőt még a fajta is befolyásolja az allergenitást. Almafajtáknál megfigyelték, hogy a jonatán és a jonagold inkább allergizál, mint más fajták – olvasható a Semmelweis Médiasarok cikkében.

(forrás: Semmelweis Egyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés