hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

A mentőket több mint kilencezerszer riasztották a hétvégén

Péntektől vasárnapig országosan naponta több mint háromezerszer riasztották a mentőket. Ez mintegy húsz százalékkal több mint egy átlagos hétvégén - mondta Győrfi Pál a mentőszolgálat szóvivője.

A leggyakrabban ájulásokhoz, rosszullétekhez, közlekedési balesetekhez riasztották a mentőket. Mivel a "tömegek" a vízpartokon tartózkodtak, így a legtöbb riasztást is ezekről a területekről kapták - tette hozzá.

Az országos tiszti főorvos múlt pénteken rendelte el a legmagasabb fokozatú hőségriasztást hétfő éjfélig.

A hőség következtében gyakrabban előforduló rosszullétek megelőzéseérdekében számos intézkedést hoztak országszerte:

A mentőket több mint kilencezerszer riasztották a hétvégén

a mentőszolgálatok folyamatosan, teljes kapacitással dolgoznak, a katasztrófavédelem közzétette a klimatizált épületek listáját, országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el, több helyen vizet osztottak, a hétvégére felfüggesztették a kamionstopot is.

A hőségriadó ideje alatt az UV-B sugárzás szintje is minden nap meghaladta a 7,5-ös riasztási küszöbértéket. Szombaton, majd vasárnap is újabb melegrekordok születtek.

Paller Judit országos tiszti főorvos hétfői közlése szerint az Alföldön és a Dunántúl déli részén, ahol több helyen 26-29 Celsius-fok között alakul a középhőmérséklet, továbbra is fenntartják a harmadfokú hőségriadót, amely a Dél-Alföldön Bács-Kiskun és Csongrád, a Dél-Dunántúlon pedig Zala, Somogy és Baranya megyére terjed majd ki. Emellett a tiszti főorvos keddre másodfokú hőségriasztást rendelt el Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs megyére, mivel ezeken a területeken 25 fok körüli középhőmérséklet lesz a jellemző.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés