hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

A megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztása serdülőkorban

Az utóbbi évtizedben meredeken csökkent a serdülőkorban fogant terhességek száma, ami annak tudható be, hogy a tinédzserek egyre később kezdik a nemi életet, és fogamzásgátlást alkalmaznak, azonban még így is meglehetősen nagy ez a szám. Az optimális fogamzásgátló módszer kiválasztásához nemcsak az orvosi ellenjavallatokat kell figyelembe venni, hanem azokat a pszichoszociális tényezőket is, amelyek befolyásolhatják a fogamzásgátló módszer hatékony alkalmazását.

Az egyesült államokbeli nők körében a megfogant terhességek fele nem kívánt terhesség, és a serdülők körében még nagyobb ennek aránya. A 20 évesnél fiatalabb nők körében 2001-ben mintegy 840000 terhesség fogant, ezek 80 százaléka nem kívánt volt, és 40 százalékuk terhességmegszakítással végződött. Bár a serdülőkori terhességek aránya az utóbbi időben jelentősen csökkent (1990 és 2000 között 27 százalékkal), és történelmi mélypontot ért el (a 15–19 év közötti lányok körében létrejött terhességek aránya 84/1000),2 ennek ellenére a serdülők között még mindig nagy a nem kívánt terhességek és a terhességmegszakítások száma, és az Egyesült Államokban rosszabb a helyzet, mint a többi fejlett ipari országban. A serdülőkori terhességek számának csökkenése a megváltozott fogamzásgátlási szokásoknak és szexuális viselkedésnek tulajdonítható, a főszerepet azonban a fogamzásgátló módszerek elterjedése játssza.
A 2002-es National Survey of Family Growth (NSFG) felmérés szerint a serdülők 46 százalékának volt már szexuális kapcsolata, ami elmarad az 1988-ban regisztrált 51 százaléktól. Emellett a serdülők körében egyre idősebb életkorra tolódik az első szexuális kapcsolat létesítésének ideje. Egy 2002-ben lefolytatott tanulmány szerint a tizenévesek 13 százaléka létesített nemi kapcsolatot 15 éves kora előtt, míg 1995-ben ez az arány 19 százalékának adódott.
Azok a tizenévesek, akik később kezdik a szexuális életet, nagyobb valószínűséggel védekeznek az első alkalommal, és kisebb a teherbeesés veszélye. Az NSFG szerint az első szexuális együttlét során a 17–19 évesek 27 százaléka semmilyen módon nem védekezik vagy a megszakításos módszert választja, míg a 14 év alatti korosztályban ennek aránya 42 százalék. Azok a tizenévesek, akik az első alkalom során nem védekeztek, kétszer akkora eséllyel (28%) szültek gyermeket 20 éves koruk előtt, mint azok, akik már az első alkalommal fogamzásgátlást alkalmaztak (13%).

>>A cikk folytatását a Szülészeti és Nőgyógyászati Szemle ez évi 3.számában olvashatják el.
 


Előfizetéssel kapcsolatos ügyintézés:

Silye Olga
Telefon: +36-1-430-4502
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés