hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

Gyógyítás

A császármetszés elmulasztásának tulajdonított agykárosodás

Jogi esetek

Egy New York-i nő 1998-ban megindult szülés miatt került kórházi felvételre. Hosszú vajúdás után – amelynek során oxytocin adására is sor került – a magzat végül hüvelyi úton jött világra.
A gyermek egy- és ötperces Apgar-értéke 6, illetve 7 volt. Körülbelül 9 óra elteltével az újszülöttnél görcsrohamok jelentkeztek, és az MR-vizsgálat az agyi artériák elzáródását mutatta. A gyermek cerebrális bénulásban és súlyos mentális retardációban szenved. Az anya pert indított a szülésben részt vevő szakemberek ellen, mivel álláspontja szerint nem ismerték fel a magzati veszélyállapotot, pedig császármetszést kellett volna végezni.

A védelem állítása szerint az asszony már a kórházba érkezés előtt a magzatszám csökkenéséről számolt be, és a képalkotó vizsgálatok magzati agyvizenyőt mutattak, amely legalább 36 órával a megszületés előtt – vagyis a beteg kórházi felvétele előtt – alakult ki. Az ügy 1,4 millió dolláros peren kívüli egyezséggel végződött, a kártérítést a kórház biztosítója fizette.

Kommentár
Elhúzódó szülésről általánosságban akkor beszélünk, ha primiparáknál 12 óra, multiparáknál több mint 6 óra telik el a rendszeres méhtevékenység megindulását követően. A nehéz szülést előidézheti a méh működési zavara, a szülőcsatorna rendellenessége, illetve magzati eredetű is lehet. A szülés elhúzódása oly módon előzhető meg, hogy a kiváltó okot időben felismerjük, illetve megszüntetjük, s szükség esetén időben elvégezzük a császármetszést. Jelen esetben nem volt hibátlan a szakszemélyzet ténykedése.
Prof. dr. Papp Zoltán

Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés