hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.
hirdetés

Csökkenti az adherenciát a COPD-s beteg depressziója

A depressziós epizódok kapcsán csökkent a krónikus obstruktív tüdőbetegséggel újonnan diagnosztizált betegek gyógyszerszedési hajlandósága, írja az OTSZ Online.

„Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kapcsán továbbra is a depresszió az egyik leggyakoribb komorbiditás, előfordulási gyakorisága 17 és 44 százalék közötti, ám a felismerése ésa COPD-vel együtt történő kezelése mégis sok esetben elmarad – hívja fel a figyelmet dr. Linda Simoni-Wastila, a baltimori University of Maryland School of Pharmacy professzora  Az Annals of the American Thoracic Society című lapban nemrégiben megjelent közleményében.

− Bár ismert tény, hogy depresszió kapcsán zavart szenved az egyidejűleg fennálló egyéb kórállapot(ok) fenntartó kezelése, ez az első vizsgálat, mely a komorbid depresszió oki szerepét igazolta az idős COPD-betegek gyógyszerszedési hajlandóságának (adherenciájának) csökkenésében.”

Mostani vizsgálatukban a Medicare által biztosított betegek random mintáján (átlagéletkor 68 év) elemezték a depresszió és a COPD kezelésével kapcsolatos adherencia közötti összefüggéseket a 2006 és 2012 közötti időszakra vonatkozóan. Olyan betegeket vontak be a vizsgálatra, akik számára legalább két alkalommal került sor inhalációs kortikoszteroidok, hosszú hatású béta-agonisták és hosszú hatású antikolinerg szerek felírására. A betegek adherenciáját a vénykiváltások alapján mérték fel.

A beválasztási kritériumoknak megfelelő 31 033 biztosított 20 százalékánál véleményezték depresszió fennállását a COPD diagnosztizálását követően. A COPD fenntartó kezelésével kapcsolatos átlagos adherencia alacsony volt: a legmagasabb arányt az első vényfelírást követő egy hónapon belül észlelték: ekkor a betegek 57 százaléka váltotta ki a gyógyszerét, míg a következő 6 hónap során már csak mindössze 25 százalékuk, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés