hirdetés
2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.
hirdetés

"Végezhetnének minden műtétet robotok, csak nem érdemes"

Évente már nyolcmillió beavatkozást végeznek robotokkal világszerte, Magyarországon 2022 óta alkalmazzák, és van olyan műtét, amihez már szinte nélkülözhetetlen – mondta el a HáziPatikának Haidegger Tamás, aki húsz éve fejleszt orvosi robotokat.

A robotika egyik legnagyobb alakja annak idején úgy fogalmazott: „nem tudom definiálni a robotot, de ha látok egyet, megismerem.” Ez igaz is volt mondjuk harminc évvel ezelőtt, de manapság már ez sem olyan triviális, hiszen a humanoid robotok területén elképesztő fejlesztéseket hajtanak végre. Léteznek már olyan robotok, amiket a mozgásuk, a mimikájuk miatt valóban nehéz megkülönböztetni a valódi embertől. Általánosságban viszont elmondható, hogy robotnak csak az számít, aminek van fizikai megjelenése, autonóm, programozható, valamilyen feladatot lát el, közben pedig mozgást végez. Ebbe a kategóriába egyébként a betegek életét megkönnyítő segédeszközök, szoftverek nem tartoznak bele – mondja a lapnak az Óbudai Egyetem professzora, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ főigazgatója.

Kutatócsoportjával tevékenyen részt vett a Da Vinci robotok hazai bevezetésében. Milyen volt a fogadtatás az orvosok részéről? Volt, aki fölösleges pénzkidobásnak tartotta? 

Sokan gondolták ezt igen, és még most sem mindenki barátkozott meg vele. Amikor húsz évvel ezelőtt elkezdtem ezzel aktívan foglalkozni, a legtöbben mereven elzárkóztak a fejlesztés elől, de nemcsak itthon, hanem az egész régióban. Emlékszem, az egyik urológus professzor azt szegezte nekem: még soha nem látta, és nem is akarja kipróbálni, mert ő biztosan jobb egy robotnál. (...)  Azóta már több ezer robotasszisztált műtéten vagyunk túl idehaza. Az viszont még mindig probléma, hogy mivel a robotsebészet elsajátítása másfajta attitűdöt kíván, általában csak a fiatalabb generáció vállalja. Persze azért üdítő kivételek ebben is akadnak. (...)

A döntés végig a sebész kezében van, ezért is hívják robot-asszisztált, azaz robot által támogatott sebészetnek. Az orvost kiiktatni egyelőre nem lehet, talán a jövőben megoldható lesz, de nem érdemes. 

Miért nem?

A robotok akkor hatékonyak, amikor nagyon pontosan definiált feladatuk van. Vannak olyan területek, amikre egyszerűen nem ez a megoldás. Például a baleseti sebészetben, amikor egy traumás beteg életét kell megmenteni és közben nehéz megjósolni, mikor mi fog történni, mit talál a sebész, amikor felnyitja a beteg hasát. Nehéz lenne egy univerzális robotot bevetni, ilyen helyzetben tehát a robot csak akadályozná a gyors reagálást. (...)

Létezik olyan műtét, amit csak robottal tudnak elvégezni a sebészek? 

Igen, ilyen sikerterület a szemsebészet, ami rendkívüli pontosságot igényel, ezt pedig a robotika képes megadni. Olyan típusú beavatkozásokat is lehetővé tesz, amiket korábban százból egy sebész tudott megcsinálni, itt ugyanis nem jöhet szóba a legkisebb kézremegés sem. 

Mi az, amire viszont egyelőre nem alkalmas? 

A robot sem jelent mindenre megoldást. Például a gyereksebészetben egyelőre nem alkalmazzák, mert a bevezethető eszközökből csak túl nagy méretűeket gyártanak. (...) Míg a jelenleg használatos műtéti robotok még azt teszik, amit az orvos kér, a mesterséges intelligencia beépítésével képesek lesznek arra, hogy maguk döntsenek. Laboratóriumi körülmények között már tudjuk a Da Vincit úgy programozni, hogy magától öltsön, varrjon vagy végezzen kisebb beavatkozásokat, ezen jelenleg is dolgozunk.(...)

Robotasszisztált sebészeti műtő a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikáján az átadás napján, 2024. május 14-én (MTI/Czeglédi Zsolt)
Robotasszisztált sebészeti műtő a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikáján az átadás napján, 2024. május 14-én (MTI/Czeglédi Zsolt)

A teljes beszélgetést ITT olvashatja

(forrás: Házipatika)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés