2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Új gyermek fájdalom ambulancia Szombathelyen

Szervi ok nélkül is fájhat!

Ebben a szemléletben született meg a Bethesda Gyermekkórházban az a kezelési módszer, amely a főváros után először a vasi vármegyeszékhelyen válik elérhetővé, mivel  a Markusovszky-kórház 11-es Huszár úti épületének második emeletén hamarosan fogadja a kis  pácienseket az új gyermek fájdalom ambulancia, adta hírül a vaol.hu. nyomán a Weborvos.

Prof. dr. Nagy Lajos, a kórház főigazgatója az új ellátóhely bemutatásán köszöntőjében kiemelte: – Itt nincsenek nagy gépek, itt a beteg és az őt ellátók kommunikációja kerül előtérbe. Van, amikor nem a kezelés, hanem az emberi tényező segít – húzta alá dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. Velkey György kifejtette: korábban az volt a szemlélet: hadd fájjon! Tíz éve léptek rá arra az útra a Bethesda Gyermekkórházban, amely mára átütő eredményt ért el. Akkor ugyanis azt mondták: vegyék figyelembe az egyes igényeket, járjanak utána, miért fáj például a gyermeknek mindennap a feje, a hasa vagy a térde, amikor arra anatómiai magyarázat nincs.

– Attól, hogy nincs szervi oka, még érzik és megélik a fájdalmat – hangsúlyozta dr. Györke Eszter adjunktus, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, gyermek hemato-onkológus szakorvos, aki mintegy másfél évvel ezelőtt egy előadáson találkozott ezzel a szemlélettel, kezelési módszerrel. Akkor úgy érezte, számos kérdésre megtalálta a választ. Akár akut fájdalmat – ilyen például egy hasmenéses vírus – követően is olyan tényezők érhetik a gyermeket, amelyek alapján az ő megmaradt és nyitva maradt fájdalomkapuján keresztül a fájdalompályája megerősödik, és a végén már nemcsak vírusok, baktériumok vagy szervi megbetegedések képesek kiváltani a fájdalmát, hanem tulajdonképpen minden, ami stresszreakciót vált ki a szervezetében.

– Amikor minden biológiai tényezőt kizártak, a pszichoszociális részt mérik fel – mennyit járt a gyermek iskolába, mi a helyzet a barátaival és a hobbijával. Jövő szerdán kezdődik meg a rendelés a 11-es Huszár úton kialakított gyermek fájdalomkezelő ambulancián, ahol kizárólag teljeskörű szervi kivizsgálást követően, szakorvosi beutalóval fogadják a gyermekeket és családjukat. Időpont az interneten, e-mailen keresztül kérhető, és a kérdőívek kitöltése után kapható. A kezelésen a család minden tagjának – szülőnek és testvérnek – jelen kell lennie, közli a lap.

Bob Dmyt képe a Pixabay-en
Bob Dmyt képe a Pixabay-en

(forrás: vaol.hu, WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés