2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

„Mentális védőoltásokat kell adni a gyermekeknek”

Dr. Makara Mihály belgyógyász, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa 2017 óta foglalkozik a negatív gyermekkori élmények és hatásaik tudományos igényű vizsgálatával, valamint egy nemrég alapított egyesülettel is próbál tenni a gyermekek egészséges lelkivilágáért, írja a 24.

Tavaly ősszel egy újpesti gimnázium egyik diákja öngyilkos lett, a tragédia után felmérték a tanulók mentális egészségét a kerületben, és döbbenetes adatok jöttek ki. Az elemzéshez az ön által is használt kérdéssort használták. Mely területeken voltak a legnagyobb problémák?

Szinte az összesben. Mintegy ötszáz, 9. és 12. osztályos diák válaszolt, majdnem minden második gyerek beszámolt verbális bántalmazásról, minden negyedik szexuális abúzusról is. Érdekes módon a bullyinget kevés gyerek említette, viszont a tanulók közel harmada tapasztalta az érzelmi elhanyagolást, és a válaszok szerint minden ötödik gyereket ért már fizikai bántalmazás. A diákok negyede azt mondta, olyan családban él, ahol valamilyen formában jelen van a függőség. Ezek az adatok lesújtóak voltak, hisz nem egy általános statisztikát láttunk, hanem testközelben, egy szűk közegben történt mérés eredményét.

A felméréséhez az ACE (Adverse Childhood Experiences – negatív gyermekkori élmények) kérdőív kérdéseit használták, amit eddig még egyszer sem vettek elő.

Nem csak ezt, másmilyent sem: nem használtak semmiféle tesztet a gyerekek mentális egészségének felmérésére Magyarországon. Az ACE-kérdőívvel magyarul, de az angol verziójával sem dolgoztak még hazai fiatalokon.

Mikor találkozott először ezzel a kérdéssorral?

Az 1990-es évek végén jelentek meg az első közlemények, jelentések Robert F. Anda és Vincent J. Felitti professzorok által, amelyekben a negatív gyermekkori élmények élethosszig tartó hatásait ismertetik. Először bizonyították be, hogy minél több ilyen élmény van egy gyerek életében, annál valószínűbb, hogy dohányozni fog, kábítószer- vagy alkoholfüggő lesz. A lelkileg bántalmazott gyerekeknél később különböző szervi betegségek, korai halálozás vagy éppen öngyilkosság is előfordulhat. Anda 17 ezer emberen végzett tesztet, összevetette az orvosi élettörténetüket a kérdéssorral, és megdöbbentő egyezéseket talált. (...)

Az újpesti iskolában született eredmények közzétételével nagyjából egy időben alakult meg az Egyesület a Gyermekek Egészséges LelkiVilágáért. Miért érezték úgy, hogy egyesületi formában kell harcolniuk a gyerekekért?

Egyfelől azért, mert jelenleg nem nagyon vannak olyan szervezetek, amelyek kiemelten a gyermekek lelki világának egészségével foglalkoznának. Másfelől, nagyon szép dolog kutatni, tudományos eredményeket elérni, de ezekkel nem lehet érdemi változást elérni. Rajtunk kívül most csak legfeljebb kezdeményezések vannak ebbe az irányba. Tenni kell valamit a negatív gyermekkori élmények megelőzéséért, nem csak kutatni. Mi ezzel foglalkozunk. Mentális védőoltásokat kell adni a gyermekeknek, ennek legfontosabb tényezője a tudatosság, ezért kell dolgoznunk. Szerencsére egyre többen érzik ennek fontosságát, az alakuló ülésen harmincan voltak, azóta már közel hetvenen vagyunk. Egyébként mindenki önkéntesen dolgozik. Az egyesület megalakulása előtt a saját betegeim körében is monitoroztam a kérdéseket, és kiderült, hogy valóban működnek, tényleg kapcsolatba hozhatóak a válaszok és a tünetek, és nekünk ezekre kötelességünk felhívni a figyelmet. (...)

A teljes beszélgetést ITT olvashatja

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés