2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Lepkehimlő terjed az óvodákban – általában nem jár súlyos tünetekkel

A gyermekorvosok szerint a kisebbeket érintő betegség gyakori, de általában nem jár súlyos tünetekkel, hangzott el az InfoRádióban.

A betegség legjellegzetesebb tünete a kiütés, ami elsősorban a két orcán, néha pedig az orrnyergen jelentkezik, aminek formájáról nevezték el lepkehimlőnek a vírusfertőzést.

– A lepkehimlő gyakori vírusfertőzés az óvodások körében, és általában nem jár súlyos tünetekkel – mondta az InfoRádiónak Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Felhívta a szülők figyelmét arra, hogy miután a szél is kifújhatja a gyermek arcát, de mástól is kipirulhat, ezért ha testszerte, a végtagokon is tapasztalnak a bőrből nem kiemelkedő, apró elemű kiütéseket jó eséllyel lepkehimlős a gyermek.

A szakember szerint ezek a kiütések alig viszketnek, és bár sokat összekeverhetik a csalánkiütéssel, utóbbi sokkal erőteljesebben viszket. A lepkehimlős kiütések általában néhány nap alatt elmúlnak, de várandós kismamáknak azt javasolják, lehetőség szerint kerüljék a lepkehimlős gyermekeket.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés