2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Indokolatlanul sokáig tartják bent a gyerekeket a kórházak?

Az intézmények indokolatlanul tartják tovább kórházban a gyógyult gyerekeket, mert így több pénzt kapnak az ellátásukért. A probléma a Kórházszövetség elnöke szerint is valós, derült ki az RTL Híradójából.

Egy RTL Híradónak nyilatkozó édesanya azt mondta, kisfiának „befulladós rohamai” voltak és a kezelések után általában már a második napon jól volt, mégsem mehettek haza. A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint nem egyedi esetről van szó. Szijjártó László szerint régi probléma, hogy azért tartják bent a szükségesnél tovább a gyerekeket a kórházak, mert így több pénzt kapnak az ellátásért.

A Híradónak a Magyar Kórházszövetség elnöke is elismerte, hogy valós problémáról van szó. Velkey György ugyanakkor hozzátette: ha az intézmények a lehető legrövidebb idő alatt látják el a gyerekeket, sok pénzt veszítenek. "Ez a Bethesdának például havonta tízmilliós nagyságrendű, sőt időnként több tízmilliós nagyságrendű veszteséget jelent. Tehát a probléma valós, ugyanakkor a kórházak legtöbbje – a mi intézményünk is – , úgy reagál, hogy sajnos ez anyagi veszteséget jelent, ezért is adósodnak el egyebek mellett nagyon hamar a gyerekkórházak."

Velkey György szerint ápolási napok helyett magát az ellátást kellene finanszírozni. Úgy tudja, az erről szóló jogszabálymódosítás már folyamatban van.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elfogadhatatlannak nevezte, ha a szükségesnél tovább tartanak bent egy gyereket a kórházban. "Kizártnak tartom, hogy egy kórház igazgató olyan utasítást adjon, hogy az orvosi protokollal szemben, akár egy fél órával tovább is valaki egy gyermeket tartson bent, de ha ilyet ad, akkor azonnal le kell váltani", fogalmazott.

(forrás: RTL.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés