Nemzetközi tanulmányok alapján a mentális betegségek 10-30 éves kor között gyakoriságukkal kiemelkednek a szomatikus betegségek közül. 10 éves kor felett gyakoribbak, mint az összes többi gyermekgyógyászati betegség együttvéve. Azoknál a gyermekeknél, illetve serdülőknél, akik droghasználók, alkoholizálnak, dohányoznak, sokkal könnyebben alakul ki mentális betegség, gyengébb a fizikai állapotuk és rosszabb az életminőségük.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság és a konzorciumi partnerek – Debreceni  Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem – együttműködésében megvalósult 8,735 milliárd forint összköltségű, EFOP-2.2.0-16-2016-00002 azonosítószámú fejlesztés lényegi és központi eleme a gyermekpszichiátriai ellátórendszer területi hozzáférésének javítása az ország minden régiójában. Alapvető stratégiai cél volt a 18 év alatti lakosság lelki egészségi állapotának javítása, az érintett populáció ellátáshoz való jutásában meglévő egyenlőtlenségek csökkentése, az ellátórendszer rugalmasságának és alkalmazkodóképességének javítása az egészségügyi ellátás korszerű és költséghatékony működtetésével.

A kiemelt projekt keretében megvalósult fejlesztés eredményeképpen 13 intézményi helyszínen javult a szakterület egészségügyi infrastruktúrája. Új épületszárnnyal bővült a miskolci, pécsi és szegedi helyszín, Kecskeméten és Pécsett az INDIT Közalapítványnál új, különálló épület jött létre. Nyolc fejlesztési helyszínen – Nyíregyháza, Fehérgyarmat, Debrecen, Szolnok, Székesfehérvár, Veszprém, Győr, Zalaegerszeg – meglévő kórházi épületekben belső átalakítási, felújítási és korszerűsítési munkák keretében valósult meg kapacitásbővítés, közölték.

Aktív fekvőbeteg-osztályokat alakítottak ki Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Szolnokon, illetve már meglévő fekvőbeteg-ellátás korszerűsítése és kapacitásbővítése valósult meg Pécsett és Szegeden. A járóbeteg-szakellátási és gondozási munka fejlesztése érdekében komplex járóbeteg-szakellátó egységek bővültek vagy jöttek létre Zalaegerszegen, Veszprémben, Székesfehérváron, Nyíregyházán, Fehérgyarmaton, Debrecenben, Szolnokon, Kecskeméten, Szegeden és két helyszínen Pécsett. A sajátos ellátási igényű, zavart, esetleg drogfogyasztás miatt vagy más okból erőszakos fiatalkorú páciensek ellátása érdekében emelt biztonságú gyermekpszichiátriai ágyakkal bővültek a miskolci, győri, nyíregyházi, debreceni, szolnoki, szegedi és pécsi intézmények.

A hatékony gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátást támogatják a kezelési-gondozási munka során felhasználható, beszerzett pszichodiagnosztikai és fejlesztő eszközök, továbbá a szakemberek munkáját segítik új informatikai eszközök és a szakellátás működéséhez szükséges bútorok és orvosi felszerelések. A 13 infrastruktúrális fejlesztéssel érintett helyszínen felül további 14 intézmény kapott pszichodiagnosztikai és fejlesztő eszközöket.

Az infrastruktúra- és eszközfejlesztésen túl mintegy 1800 fő szakember – védőnők, háziorvosok, egészség- és közösségfejlesztők, gyermekpszichiátriai és addiktológiai gondozók, illetve EFI, KEF és drogambulanciák munkatársai, továbbá a közoktatási és szociális terület szakemberei – továbbképzésére került sor.

16 db szakmai szabályozó dokumentum (ebből 13 egészségügyi szakmai irányelv), és 4 db, a gyermekpszichiátriában nemzetközileg elfogadottan használt kérdőív és skála magyar adaptálása történt meg. Az új dokumentumok az alapellátás, az új ellátási formák és a kibővített infrastruktúra jobb és eredményesebb hasznosulását szolgálják, a korszerűbb ellátási elveket, aktívabb területi munkát, a korai kezelésbe vétel fontosságát hangsúlyozzák.

5 témában elérhetők szülőknek szóló betegtájékoztatók, továbbá 5 témában a fiatalkorúaknak szóló figyelemfelhívó, érzékenyítő animációs filmek készültek, melyek célja, hogy bátorítsuk a 11-16 éves korosztályt, merjenek segítséget kérni.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg, közölte a kórházfenntartó.

Fotó: okfo.gov.hu
Fotó: okfo.gov.hu