hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Vitatott az egészségügyi dolgozók kategorizálása

Az egészségügyi dolgozók márciusi béremelésének mindenki örül, a kategóriákon azonban igazítana a szakszervezet, írja a VG.

Idén nyár után jövő tavasszal is emelkedhet az egészségügyi dolgozók bére, csak most nem egységesen, hanem differenciáltan – az utóbbin pontosítanának és igazítanának az érdekvédő szervezetek, emlékeztet a lap.

Mint megírtuk, A közbiztonság megerősítése és a migráció elleni küzdelem érdekében szükséges törvények módosításáról című javaslatcsomag fő egészségügyi passzusa szerint új kategóriák jönnek majd létre az egészségügyi dolgozók között – amelyekhez ráadásul igazítják majd a béremeléseket –, egy alap- és egy kiemelt kategória. Utóbbiba azok kerülhetnek, akik:

  • fokozott fizikai és pszichés körülmények között,
  • fokozottabb kockázattal, nagyobb munkaterheléssel járó munkaterületen,
  • különösen nagy felelősséggel járó szakterületen,
  • kiemelt ellátást végző területen,
  • speciális kompetenciákat igénylő szakmákban dolgoznak.

A dolgozók eddig jellemzően pótlékok formájában kapták meg a pluszellentételezéseiket, ezt most egyszerűsítené a kormányzat. Arról, hogy ki és melyik csoportba kerül, a munkáltató dönt, 2024. február 29-ig, az eredményről pedig egyoldalú jognyilatkozatban tájékoztatja az érintetteket. Ha az egészségügyi munkavállaló elfogadja, akkor 2024. március 1-jétől él az új besorolása, amit a munkaszerződése módosításának kell tekinteni. Az új besorolás szerinti bér nem lehet alacsonyabb a korábbi keresetnél, kivéve, ha az illetménypótlék vagy -elem megállapításának alapjául szolgáló körülmény a módosítást követően már nem áll fenn.

Mint a VG közli, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes volna kiegészíteni a tervezetet például azzal, hogy ne csak az orvosok, hanem a szakdolgozók esetében is legyen szerepe a jogviszonyban eltöltött időnek, továbbá országosan és egységesen határozzák meg a kiemelt kategória kritériumait, elkerülve, hogy a helyi vezetők azon rokonterületen dolgozókat preferálják, amelyeken maguk is tevékenykednek.

Általános aggodalom van a munkavállalók körében azzal kapcsolatban, hogy a munkáltatók túl nagy szerepet kapnak a bérek megállapítása terén, ami nagy feszültségeket eredményezhet a munkavállalók között, ami a betegellátást is hátrányosan érintheti – véli a FESZ. A szervezet azzal érvel, hogy a kategorizálással megbízott vezetőknek alapvetően nincs képzettségük, ezért kéne csökkenteni a differenciálási lehetőségüket, és ragaszkodnának ahhoz, hogy az orvosi bértáblában meghatározott fizetési kategóriákat vezessék be az új alap- és kiemelt kategóriákban is. Az pedig szintén nem mellékes a FESZ szerint, hogy az alapkategóriában is meg kéne emelni az alsó bérhatárt, továbbá senki se maradjon ki az emelésből, és mindenekfelett ne egyoldalú legyen a döntés, hanem szerződésmódosítás formájában rögzítsék az új kategorizálást és bérezést.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink