hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Egészségpolitika

Váci kórház: folytatódik a vizsgálat

Javában tart a nemrégiben a váci kórházban lefoglalt közel háromezer oldalnyi okmány, iratanyag, valamint az adathordozók vizsgálata. Kihallgattak több személyt, köztük kórházi vezetőket is. A VPOP szóvívője ez utóbbival kapcsolatban nem kívánt részletekbe bocsátkozni. A szakértői jelentések egy hónapon belül elkészülnek.
Az eddigi vizsgálódások a számvitel rendjének megsértése gyanúját támasztják alá, ám felmerült a csalás bűntette is — mondta Sípos Jenő, hozzátéve: a „függőben” lévő kérdésekre a múlt héten kirendelt igazságügyi szakértők által készítendő jelentés adhat pontosabb válaszokat. A szakértői jelentések egy hónapon belül rendelkezésre állnak — addigra a Vám- és Pénzügyőrség közép-magyarországi regionális nyomozó hivatala is végez az irattanulmányozással — mondta a szóvivő.

Sípos Jenő kitért arra is, hogy több személyt hallgattak ki az ügyben. Elsősorban olyanokat, akiknek tudomása lehetett a kórházban nagy valószínűséggel történt gazdasági visszaélésekről. A szóvivő nem kívánta megnevezni a kihallgatottakat, ám annyit elmondott, hogy öt személyről, közöttük kórházi vezetőkről van szó. Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy kihallgatottak hajlandóak voltak-e együttműködni a nyomozókkal, Sípos Jenő nem kívánt részletekbe bocsátkozni, csupán annyit jegyzett meg: „ki igen, ki nem".

A VPOP-t a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kérte fel a váci kórház gazdasági ügyeinek „kibogozására”, miután súlyos visszaélések gyanúja merült fel a gyógyító intézményben.

Bóth János, Vác MSZP-s polgármestere október 28-án azt nyilatkozta, hogy immár bizonyosnak látszik: augusztus 7-én ismeretlen tettes ellen tett feljelentése nyomán „szállta meg” a VPOP a váci kórházat. Hozzátette: elképzelhető, hogy épp a kórház-ügy miatt függesztette fel őt a váci képviselőtestület  polgármesteri tisztségéből azt követően, hogy rájött: hirtelen 600 millió forinttal megugrott a gyógyító intézmény tartozás állománya. A polgármester hozzáfűzte, hogy azonnali vizsgálatot rendelt el, melynek eredményeként felmerült a számviteli fegyelem megsértése és más bűncselekmények gyanúja. Polgármesterként akkor nem „léphetett”, ám országgyűlési képviselőként feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A tisztségébe azóta visszahelyezett polgármester aláhúzta: a váci kórházban nem a gyógyító munkával, hanem a gazdálkodással vannak súlyos bajok. A saját, s vele a fenntartó önkormányzati mérleg meghamisítására nem lehet ok és mentség — közölte Bóth János.

MTI


cimkék

hirdetés

Könyveink