hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Gazdaság

Házkutatás a váci kórházban

A váci polgármester gazdasági bűncselekmények miatt feljelentette a váci kórházat, a Fidesz-KDNP frakció viszont a polgármestert akarja feljelenteni emiatt.
Tart a tanúk kihallgatása abban az eljárásban, amelyet a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) a váci kórházban folytat egyelőre ismeretlen tettes ellen számvitel rendje megsértésének gyanúja miatt – mondta Sipos Jenő, a VPOP szóvivője szerdán az MTI-nek.

A vámosok kedden házkutatást tartottak az egészségügyi intézményben, ahol háromezer oldalnyi iratanyagot és számítógépes adathordozót foglaltak le. Az eljárásba szakértőket is bevonnak, akik azt vizsgálják, hogy a 2006–2008. évi gazdasági tevékenység során hogyan könyveltek adatokat, tartozásokat, mennyire volt áttekinthető az intézmény vagyoni helyzete.

Augusztusban Bóth János (MSZP) országgyűlési képviselő, váci polgármester feljelentést tett számviteli fegyelem megsértése, hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen a kórházban tapasztaltak miatt. Arra a kérdésre, hogy a polgármester feljelentése alapján indult-e a nyomozás Sipos Jenő mindössze annyit mondott: az eljárás a VPOP-hoz eljuttatott információ alapján indult, de a bejelentőt nem kívánta nevesíteni.

Bóth János korábban azt nyilatkozta: egy vizsgálat tanúsága szerint erős a gyanúja annak, hogy a kórház 500–600 milliós tartozási állományának egy részét letagadták, vagyis a 2008. évi mérleg nem valós. Mivel az intézmény gazdálkodása a település gazdálkodásába épül be – költségvetése Vác költségvetésének egyharmadát teszi ki –, a város mérlege sem felel meg a valóságnak – fűzte hozzá Bóth János.

A polgármester feljelentését követően a váci Fidesz-KDNP-frakció azt közölte, hogy jó hírnév megsértése miatt polgári peres eljárást kezdeményez a váci önkormányzat pénzügyi és ellenőrző bizottságának jobboldali többsége Bóth János ellen, szerintük a polgármester saját felelősségét próbálja másokra hárítani.

Erős András, a váci Jávorszky kórház főigazgatója az MTI megkeresésére szerdán azt mondta, stabil az intézmény gazdasági működése. Mint közölte, valóban házkutatást tartottak a vám- és pénzügyőrség nyomozói kedden az a kórházban a város polgármesterének feljelentése alapján, amely szerint a számvitel rendje megsértésének gyanúja állhat fenn.
A főigazgató hozzátette: miután folyamatban lévő ügyről van szó, a részletekről nem kíván nyilatkozni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ő orvos, nem gazdasági szakember.
Emlékeztetett, hogy januárban kezdődik a kórház korszerűsítésének negyedik üteme, a kétmilliárd forintos beruházás keretében a főépület és a melléképületek újulnak majd meg.
A házkutatással kapcsolatban Bóth János váci polgármester az MTI-nek azt mondta, immár bizonyosnak látszik, hogy az augusztus 7-én ismeretlen tettes ellen tett feljelentése nyomán foglalt le a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) „hatalmas mennyiségű iratanyagot és elektronikus adathordozót” a kórházban. A szocialista önkormányzati vezető szerint az akció fényében „szinte tényként kezelendő”, hogy a kórház megsértette a költségvetési és számviteli törvényt. A váci kórházban nem a gyógyító munkával, hanem a gazdálkodással vannak súlyos bajok - jelentette ki.
Bóth János hozzátette: elképzelhető, hogy éppen a kórházügy miatt függesztette fel őt a váci képviselő-testület polgármesteri tisztségéből azt követően, hogy ő rájött: hirtelen 600 millió forinttal megugrott az intézmény tartozásállománya. A polgármester emlékeztetett, hogy akkor azonnali vizsgálatot rendelt el, melynek eredményeként felmerült a számviteli fegyelem megsértése és más bűncselekmények gyanúja. A tisztségébe azóta visszahelyezett vezető közölte polgármesterként akkor nem „léphetett”, ám országgyűlési képviselőként feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.


MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink