hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Vélemény

Veszélyben a váci Jávorszky kórház kétmilliárdos fejlesztése?

Ellehetetleníti döntéseivel a váci kórház működését a település szocialista polgármestere a helyi Fidesz–KDNP szerint. Fördös Attila, a frakciószövetség vezetője felháborítónak tartja, hogy Bóth János polgármester feljelentést tett, miközben a lelkén szárad az intézmény milliárdos adóssága.

Fél éven belül csődbe mehet a váci Jávorszky Ödön Kórház, ha a felfüggesztett szocialista polgármester tovább folytatja ámokfutását – jelentette ki Fördös Attila, a helyi Fidesz–KDNP frakcióvezetője. Fördös emlékeztetett: Bóth János polgármester múlt héten számviteli fegyelem megsértése, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, miután egy vizsgálatban kiderült, hogy a kórház adóssága az eddig ismert adatokkal ellentétben nem öt-hatszáz millió forint, hanem ennek több mint a duplája.

A polgármester szerint az ügy kapcsán felvetődik a fideszes többségű pénzügyi és ellenőrzési bizottság vezetőinek érintettsége is. A fideszes képviselő felháborítónak tartja Bóth vádjait, hiszen a bizottság egyetlen pénzügyi beszámolót sem fogadott el az elmúlt egy évben, miután nem kapott pontos tájékoztatást a kórház anyagi helyzetéről.

Fördös kijelentette: a feljelentéssel Bóth János veszélybe sodorta a kórház által fejlesztésre nyert kétmilliárd forintos pályázati pénz kifizetését. „Volt már példa arra, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felfüggesztette a kifizetést, amikor bűncselekmény gyanúja vetődött fel egy másik kórház esetében” – mondta a frakcióvezető. Fördös kijelentette: többek között éppen a polgármester által támogatott és egyes osztályok esetében megvalósult kiszervezések vezettek oda, hogy a kórház ekkora adósságot halmozott fel. „Érdekesség, hogy a kiszervezett feladatok ellátását a Zuschlag-ügyben is érintett, Illés Péter által vezetett Pharmadose Kft. végzi, ráadásul drágábban és szabálytalanul” – mondta Fördös. A frakcióvezető kijelentette: az országgyűlési képviselőként is tevékenykedő polgármester áprilisban a parlamentben megszavazta a kórház-finanszírozás átalakítását, ami havi harmincmillió forintos bevételkiesést jelent a város intézményének.

A Fidesz–KDNP szerint két megoldás is lenne a helyzet rendezésére: önkormányzati biztos kinevezésével vagy hároméves terv végrehajtásával lehetne konszolidálni az intézményt. „Felül kell vizsgálni a szerződéseket, meg kell oldani az amortizálódott eszközök pótlását, és pályázatok révén külső forrásokra kell szert tenni, mert a kórház saját erejéből nem tud talpra állni” – jelentette ki a frakcióvezető.

Baranya Róbert, Magyar Hírlap Online

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés