hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Megelőzés, felvilágosítás, tájékoztatás

Új drogellenes program készül Magyarországon

Megkezdte az Országgyűlés annak a kábítószerügyi eseti bizottság által előterjesztett határozati javaslatnak az általános vitáját, amely új, átfogó, nemzeti drogellenes stratégiai program készítésére tesz javaslatot. Mindezt egyebek között az indokolja, hogy a 2000-ben indított kábítószer-ellenes program idén befejeződik.

A javaslat az Európai Unió drogstratégiáját követi; hangsúlyos szerepet kap benne a megelőzés, a gyermekek és fiatalok felvilágosítása, amelyre összesen 490 millió forint uniós támogatás áll rendelkezésre. Az eseti bizottság szeretné, ha a prevenciós programok 2010-ben már minden hazai közoktatásban résztvevő 5-8. osztályos tanulóhoz eljutnának, valamint, ha az interneten keresztül – akár támogatott weboldalak segítségével – a jelenleginél több lehetőség lenne a felvilágosításra. A javaslat értelmében a parlamentnek idén szeptember 15-ig kell elkészítenie az új programot.
Az Európai Unió Drogmonitorozási Központja (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) 2008-as, 27 tagállamra vonatkozó, A kábítószer-probléma Európában című jelentésében kifejti, hogy a korábbi évek növekvő tendenciájához képest az európai kábítószer-probléma stabilizálódni látszik. Kevesebb az intravénás droghasználók körében a HIV fertőzés. Emelkedik viszont a kokain-használat, valamint egyre többen fogyasztanak heroint. A kezelések elérhetősége Európa szerte továbbra sem kielégítő, bár folyamatosan nő. A jelentés szorgalmazza, hogy a szolgáltatások igazodjanak jobban a kliensek igényeihez.
Magyarországon kevesebben fogyasztanak kábítószert, mint az unió más államaiban. Itt is a kannabisz a leggyakrabban használt szer; sorban utána következik az amfetamin és az extasy. Évente mintegy 10 ezren részesülnek kezelésben illegális szerhasználat miatt.
Mára szinte valamennyi uniós tagállam rendelkezik drogstratégiával, s több állam készül új stratégia elfogadására, vagy cselekvési tervének felülvizsgálatára. Az ellátórendszer és a megelőző tevékenységek fejlesztése minden államban kiemelt szerepet kap.

Nagy Nikolett

Kapcsolódó fájlok

cimkék

hirdetés

Könyveink