hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Egészségipar

Tönkrement az Omker

Gyászosan ért véget az év a legnagyobb egészségügyi kereskedelmi cégek közé sorolt Omker Zrt. számára. A Fővárosi Bíróság nem sokkal karácsony előtt elrendelte a vállalat felszámolását.
Élt 60 évet. Ezt lehet felvésni a magyar egészségügyi piac egyik legnagyobb és legrégibb hazai kereskedelmi vállalatának fejfájára. Az Omker Orvosi Műszerkereskedelmi Zrt. felszámolását ugyanis karácsony előtt egy nappal rendelte el a Fővárosi Bíróság – tudta meg a Népszabadság. A vállalat többek között gyógyászati segédeszközök, egészségmegőrzési és házi diagnosztikai készülékek, szépségápolási termékek forgalmazásával foglalkozott.
 
Üzletpolitikáját arra építette – derül ki a cég honlapjáról –, hogy állandó jelleggel széles választékot tudjon nyújtani márkás minőségi termékekből. Ennek keretében indította el a saját márkanévvel ellátott termékek forgalmazását is. Az utóbbi időben az Omker már főként kiskereskedelmi tevékenységet folytatott, de az említett saját márkanév alatt megjelenő termékeinek, valamint a kizárólagosan általa forgalmazott márkáknak a nagykereskedelmi értékesítését is a cég végezte.
 
A nagy múltú vállalat 17 szaküzlettel rendelkezett, amellyel lényegében az egész országot lefedte. Hogy miért is került végül nehéz helyzetbe, arról a bíróság által már kijelölt felszámolóbiztos egyelőre nem sokat tudott mondani. – A felszámolást nem sokkal karácsony előtt rendelték el, ilyenkor a bíróságok is leállnak. A múlt hét elején tudtunk csak munkához látni, jelenleg az iratok átvétele folyik. Nagyléptékű ügyről van szó, így amíg részletesen nem ismertem meg a hátteret, nem szeretnék nyilatkozni – mondta az újság érdeklődésére Baran Tímea. Így azt sem közölte, hogy a hitelezőknek mekkora követelésük van az Omkerrel szemben.
 
Mindenesetre a forgalommal komolyabb gond nem lehetett. A cégbíróságon fellelhető legfrissebb adatok szerint 2008-ban a társaság 1,284 milliárd forint árbevételt mutatott fel. A hatékonysággal viszont már akadhattak gondok, mert az üzemi tevékenység több mint 40 milliós mínuszt mutatott.
 
A társaság története 1950-ig nyúlik vissza, elődjét, az Orvosi Műszerkereskedelmi Rt.-t ekkor alapította az Egészségügyi Minisztérium. Ezt követően sokáig eseménytelenül peregtek az évek, majd a következő mérföldkő 1992-ben jött el, amikor megalakult az Omker Rt., amely 1993-ban privatizáció után szakmai, illetve pénzügyi befektetők és magánszemélyek birtokába került. 2001-ben újabb tulajdonosváltás következett, az egyik legnagyobb hazai gyógyszerforgalmazó vállalathoz, a Hungaropharmához került.
 
Nem sokáig, mert 2004 májusától a Biggeorge’s társtulajdonosának, Nyíri Viktornak az érdekeltségébe került, az üzletemberhez köthető Elit Zrt. révén. Bár erről nyilvános cégbírósági papírok nem lelhetők fel, a Népszabadság úgy tudja, hogy Nyíri 2008 végén megvált az Omkertől.
 
Ábrahám Ambrus, Népszabadság Online
 

cimkék

hirdetés

Könyveink