hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Több az ételmérgezés, ősztől már nem az ÁNTSZ ellenőriz (frissítve)

Lényegesen több ételfertőzést jelentettek az idén, mint az elmúlt év hasonló időszakában - mondta Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Közegészségügyi Főosztályának vezetője.

Ócsai Lajos szerint a növekedés egyik oka az, hogy fellazult a hatósági jelenlét az ellenőrzési jogkör átszervezése miatt. Míg tavaly három hatóság (ÁNTSZ, fogyasztóvédelem, állategészségügy) őrködött az élelmiszerbiztonság felett, ez a tevékenység az idén szeptembertől a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kezében összpontosul - közölte.

Az elszaporodott ételmérgezéses esetek másik okának a szakember azt tartja, hogy 2007. október 1-jével megszüntették a konyhában dolgozó, szakképesítés nélküli munkavállalók kötelező oktatását. Az ÁNTSZ által tartott egynapos tanfolyamot az elhelyezkedést követő egy hónapon belül minden konyhai dolgozónak el kellett végeznie. A kötelező oktatás megszűnése, valamint a vendéglátás és közétkeztetés ellenőrzésének fellazulása miatt az alkalmazottak tudatos higiéniai magatartása "csorbát szenvedett" - indokolta az ételmérgezéses esetek számának emelkedését a főosztályvezető, aki úgy fogalmazott: a megmaradó feladataira - táplálkozás-élettan, táplálkozás-egészségügy - koncentráló ÁNTSZ aktivitása sem a régi már.

Ócsai Lajos szerint figyelmet érdemel, hogy a calici vírusos fertőzések száma ugrott meg jelentősen, ami arra utal, hogy gond van a konyhai alkalmazottak személyi higiéniájával (ez a vírus ugyanis széklettel terjed). Bár a tavalyi nyár jóval melegebb volt az ideinél, ami kedvezett a kórokozók szaporodásának, ebben az évben mégis lényegesen több megbetegedés történt eddig - tette hozzá. Ott a legnagyobb az ételfertőzés veszélye, ahol egyszerre nagy tömeg étkeztetése folyik. Ilyenek a munkahelyi étkezdék és azok a rendezvények, amelyeken nincs megfelelő technikai háttér az élelmiszer biztonságos előállításához. Példaként említette a családi kivitelezésű lakodalmakat és a májusi ballagásokat.

Hatékonyabb lesz az élelmiszer-ellenőrzés szeptembertől, mivel az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény szeptemberi hatályba lépésével egy kézbe kerül az élelmiszerlánc hatósági felügyelete a szántóföldtől az ételkészítésig - ismerteti a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében. A közleményt annak kapcsán tette közzé a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája, hogy Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Közegészségügyi Főosztályának vezetője azt mondta : lényegesen több ételfertőzést jelentettek az idén, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Ócsai Lajos szerint a növekedés egyik oka az, hogy fellazult a hatósági jelenlét az ellenőrzési jogkör átszervezése miatt.
Az FVM közleménye állítja: a teljes élelmiszerlánc felügyelete - a szükséges garanciák biztosításának igénye miatt - már nem oldható meg hatékonyan, a korábbi, szűk szakterületeket felügyelő elkülönült hatósági - állat-, növény-, közegészségügyi - tevékenységgel. A teljes nyomon követhetőséghez egységes, a szóban forgó terület lehető legnagyobb részét lefedni képes hatósági szervezet szükséges.
Az egy kézbe kerülő irányítás biztosítja majd, hogy az élelmiszerlánc bármely pontján jelentkező probléma esetén az ellenőrző hatóság hatékonyan és gyorsan intézkedhessen - mutat rá a minisztérium. Továbbá a felmerülő élelmiszer-biztonsági veszély előzményeit és következményeit a korábbi gyakorlattól eltérően az ellenőrző hatóság végig tudja követni a teljes élelmiszerláncon - emlékeztet a közlemény.
Az agrártárcánál aláhúzzák: az ételfertőzések kivizsgálásakor az ÁNTSZ-szel közösen járnak el, míg az élelmiszer-feldolgozással kapcsolatos személyi higiénia ellenőrzésében és az egészségügyi követelmények terén az ÁNTSZ továbbra is önállóan végzi korábbi feladatait.
Az új törvény és a végrehajtási rendeletei egységesítik a szankcionálási gyakorlatot a figyelmeztetéstől a pénzbírságon át a tevékenység megtiltásáig. A büntetések kiszabásánál figyelembe veszik majd a vállalkozó gazdasági erejét, a vállalkozásé mellett a személyi felelősséget is. A vállalkozók számára megfelelő szakképesítés, illetve kötelező oktatás előírásával, a jogsértések nyilvánosságra hozatalának kötelezettségével, a bírság azonnali behajthatóságával is megerősítik az ellenőrző hatóság eszköztárát - tartalmazza az FVM közleménye.

MTI

Linkek

cimkék

hirdetés

Könyveink