hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Területi különbségek az egészségügyi ellátásban

Az egészségügyi rendszerek egyik legfőbb kihívása, hogy minimalizálják az indokolatlan eltéréseket – írja az ellátás területi különbségeiről szóló áttekintésében az eski.hu.

A lapon közölt tanulmány részletesebben öt ország (Finnország, Csehország, Anglia, Németország, Franciaország) esetében mutatja be az egészségügyi ellátásban tapasztalható területi különbségeket, s tekinti át az ezek csökkentésére alkalmazott eszközöket.

Ahogy a végén, az összegzésben kitérnek rá az eltérések közvetlen vagy közvetett leküzdését célzó intézkedések az alábbi nyolc típusba sorolhatók:

-        A földrajzi eltérésekre irányuló nyilvános jelentéstétel annak érdekében, hogy kérdéseket intézhessenek az érdekeltekhez, és sürgessék az akciókat, különösen a kiugró értékekkel rendelkező régiók esetében.

-        A regionális szintű célkitűzések támogathatják a nyilvános jelentéseket, és előmozdíthatják az ellátás megfelelő igénybevételét.

-        Az erőforrások újraelosztásával növelhető vagy csökkenthető az erőforrások (pl. ágyak, orvosok) kínálata az alacsony, illetve magas igénybevételi rátájú régiókban.

-        A klinikai irányelvek kidolgozása és betartása előmozdíthatja a nagyobb következetességet a klinikai gyakorlatban.

-        A szolgáltatói szintű jelentéstétel és visszacsatolás elősegíti a klinikai gyakorlat fejlesztését, és ellenösztönzőt biztosít az egészségügyi szolgáltatások indokolatlan igénybevételéhez.

-        A finanszírozási mechanizmusokban történő változtatások hozzájárulhatnak a magasabb  (vagy alacsonyabb) igénybevételhez, amennyiben az alul-ellátottság (vagy túlzott  igénybevétel) gyanúja merül fel.

-        Az egészségügyi eredmények mérése elősegítheti a nagyobb következetességet a klinikai gyakorlatban.

-        A betegeknek nyújtott döntéstámogatás elősegítheti az eljárások előnyeiről és kockázatairól való tájékozott döntést, valamint a betegpreferenciákhoz való jobb igazodást – olvasható az eski.hu-n közölt tanulmányban.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink