hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Takács Péter szerint ezért szállt el a kórházadósság

Takács Péter az ATV Híradónak azt mondta: a rezsi illetve a gyógyszerek magas ára okozza az adósság 75-80 százalékát.

A közbeszerzési és ellátási főigazgatóságtól várja a kormány a kórházak adósságállományának csökkenését a jövőben – ezt nyilatkozta az ATV Híradónak az egészségügyért felelős államtitkár.

Kökény Mihály, korábbi egészségügyi miniszter szerint a becslések azt mondják, hogy közelíti a 100 milliárd forintot a jelenlegi adósság. Júliusi adatok szerint a fekvőbeteg ellátó intézmények és a hozzájuk tartozó járóbeteg-rendelők adóssága egyetlen hónap alatt 14 milliárd forinttal emelkedtek. 

Kökény Mihály szerint az egészségügyi intézmények emiatt a beszállítóik felé halmoznak fel tartozásokat, akik közül sokakat a megszűnés fenyeget. ,,Idetartoznak ugye nemcsak a gyógyszercégek, hanem az orvosi eszközöket, műszereket, beszállítók, karbantartók, ez egy nagyon nagyon jelentős összeg, ők még mindig várnak a pénzükre, ott nem történt semmilyen adósságrendezés" – fogalmazott a híradónak a korábbi egészségügyi miniszter. 

Takács Péter egészségügyi államtitkár viszont a magas rezsit és a gyógyszerárak megduplázódását emelte ki, amikor az adósság rendezéséről kérdezték. Hangsúlyozta: a kormány a kórházak energiaszámláit már javarészt kiegyenlítette. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a különböző intézmények felszereltsége és energiahatékonysága között jelentős különbségek vannak, amit a kormány egy új állami intézménnyel kíván kompenzálni.

,,A közbeszerzési és ellátási főigazgatóság lett az a szervezet, ami mostantól szervezi majd a kórházaink üzemeltetését, és ez a hendikep amit az egyes kórházak szintjén gyakorlatilag lehetetlen kezelni, akkor könnyebben kezelhetővé válik, hogy ha minden rendelkezésre álló forrás és erőforrás és minden keletkező költség egy helyen lesz"  – részletezte az egészségügyért felelős államtitkár.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink