hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Az állam visszaél az erőfölényével, kockán forog az ellátás

Ha az intézmények nem jutnak a pénzükhöz, nem indulhatnak közbeszerzéseken, mondta az InfoRádiónak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az InfoRádióban elmondta, a kórházadósság adatai elrettentőek, elborzasztóak.

"A magyar kórháztörténelemben eddig a legmagasabb adósságérték 85 milliárd forint körül volt, akkor több mint másfél évig nem fizettek a kórházak a beszállítóknak, és gyakorlatilag már az 50 milliárd fölötti érték is jelzi, ami korábban az év végére gyűlt össze, ha 4 hónap alatt ennyi jött össze, milyen helyzet következik a kórházak, illetve a beszállítók életében" – mutatott rá.

A beszállítók persze már hozzászoktak ahhoz, hogy 10-11 hónapig nem nagyon fizettek nekik a kórházak, de ez az adósságmérték már olyan, amihez Rásky László szerint nem lehetnek hozzászokva.

"Az elmúlt bő 10 évben mindig vissza kellett fogniuk a fejlesztéseiket, nem nagyon tudtak bővülni, munkaerőt felvenni. Az elmúlt napokban számtalan telefont kaptam beszállító cégektől, hogy az idei évben még egy fillért sem kaptak az intézmények nagy részétől, és nem tudják, hogyan alakul 2023" – hangsúlyozta.

Ha az állam rá akarja venni az intézményeket, hogy növeljék a teljesítményüket, akkor ez ellen hat, ha nem fizet az állam. Két ellentétes folyamat van, amit úgy lehet feloldani, hogy a kormányzat forrásokat tesz az egészségügybe, és kifizeti a beszállítói adósságokat" – részletezte.

"A Pénzügyminisztériumból származó információim szerint a PM addig nem foglalkozik tárgyévi költségvetési problémákkal, amíg a jövő évi költségvetést nem fogadják el. Ez azt jelenti, hogy még legalább egy hónapig nem fog foglalkozni a PM ezzel a kérdéssel. Az államigazgatási folyamatok nem megfelelősége van, hogy finoman fogalmazzak. Az egészségügyi ellátás forog kockán" – szögezte le.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink