hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Takács Péter elárulta, rendezik a szakdolgozói béreket

Online adásban magyarázkodott Takács Péter az orvosi kamara vezetőinek, és elárulta azt is, hogy rendeződik a szakdolgozók bére, írja a Népszava.

Másfél ezren követték nyomon Takács Péter egészségügyi államtitkár és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetőinek online közvetített csütörtöki délutáni egyeztetését – az indulatos kommentekből pedig kiderült, hogy jobbára felzaklatott orvosok hallgatják a vitát.

A találkozó feszült hangulatban kezdődött, miután az államtitkár a Mandinernek adott friss interjújában oda-oda szólt a köztestületnek. Többek között azt mondta: „Nagyon nem könnyű eligazodni a kamara kommunikációján, főleg azért, mert egymásnak ellentmondó – gyanítom, egyesektől politikai érdekekből is fűtött – vélemények jönnek a szervezet különböző tisztségviselőitől.” Az államtitkár ugyanakkor jelezte, a maga részéről hajlandó lezártnak tekinteni a kamara és a közte kialakult adok-kapokot, majd rátért a reformokra: világossá tette, hogy nem szeretné szétaprózni az egészségügy átalakítását, félévenként készülnek egy nagyobb lépésre.

A nagy átalakítások kapcsán megkérdezték tőle, hogy miért nem kaphat az orvostársadalom több információt arról, milyen szakértői anyagokból dolgozik a kormányzat. Miért nem ismerhető meg például a Boston Consulting Group tanulmánya? Erre Takács Péter azt válaszolta:

„Mert vannak benne olyan dolgok, amiket Magyarországon lehetetlen megvalósítani, de arra tökéletesen alkalmasak lennének, hogy mondjuk ügyesen összeollózva, a sajtó úgy tudja tálalni, hogy itt minimum népirtásra készülünk. Például tartalmazza, hogy 100 helyett 60 kórház maradjon csak Magyarországon. Ezt nyilván nem fogjuk megvalósítani, mert a társadalom jelen egészség kulturális szemlélete mellett nem lehet 60 kórházra koncentrálni az ellátást. Egyébként, hogyha az átstrukturálás meg is van, kórháznak kell nevezni azt a lakosság közeli ellátóhelyet, ahol az egészségügyi problémáival tud fordulni, ez a szociokultúra Magyarországon.”

Takács Péter utalt arra is, hogy a jogszabály-javaslatok nyilvánosságra kerülésekor, akkor is, ha nem adnak mellé pontos értelmezést, tudniuk kellene az érintetteknek, mire gondolt a jogalkotó.

(...)

Szóba került az orvosok minőségi munkájának értékelése is. A kamara képviselői ezúttal is hangsúlyozták, számukra elfogadhatatlan, hogy valakinek az alapbére legyen csökkenthető egy minőség értékelési rendszerben.

Vita volt a magánellátásban dolgozó orvosok húsz órás kötelező állami munkavégzésével kapcsolatban is. Végül tisztázódott, hogy az a havi húsz óra már csak 16 óra vagy ügyelettel 8 óra. Azt, hogy ezt pontosan ki, hol teljesítheti, arról az Országos Kórházi Főigazgatás vezetője tesz közzé ajánlott intézményi listát. Kiderült, hogy a szabály nem fog vonatkozni a fogorvosokra, háziorvosokra, illetve a foglalkozás-egészségügyi orvosokra, gyógyszerészekre. A működési engedély megújításának új szabályát fokozatosan fogják bevezetni és öt év alatt – az államtitkárság kalkulációi szerint – 3,3 hónapot kell majd eltölteniük az érintetteknek az állami ellátóknál.

Takács Péter beszélt arról is, hogy a szakdolgozókkal kapcsolatban több évtizedes problémát kell megoldaniuk. Az egyik a bérezésük, a másik a szakmai kompetenciáik rendezése.

Az anyagi oldalról azt lehet tudni, hogy szerdán foglalkoztak vele kormányülésen és az eredményt kormányinfón fogják bejelenteni.

További részletek a Népszava beszámolójában.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink