hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Novák Katalin aláírta az egészségügyi törvénycsomagot

Magyar Közlönyben megjelent az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabály, szúrta ki a Weborvos,

Magyar Közlöny 211. számában megjelent az 2022. évi LXXIII. törvény egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabály. Ez többek között érinti a krónikus betegellátást, a feladatot átadják a szociális ágazatnak. A védőnői rendszer és a háziorvosi ellátás szervezése pedig kikerül az önkormányzatok feladatai közül, és az állam veszi át. Budapest kivételével a mentők szervezik az ügyeleti ellátást jövő év júliusától.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság egységeként létrehozzák a Nemzeti Praxiskezelőt, amely a tartósan betöltetlen körzetekben az általa választott háziorvossal láttatja el a körzet lakosait. Újra oszthatják a körzeteket a „gazdaságos” méretek kialakítása érdekében, az 1200 főnél kisebb praxisokat 2028-ig megszüntetik.

Városi kórház csak az lehet, amely 0-24 órában alkalmas a betegfogadásra, vármegyei kórház pedig az, amely 0-24 órában sürgősségi ellátást is biztosít.

A jogszabály szerint a látogatási időn túl is bent maradhat a kórházban egy segítő személy olyan beteg mellett, aki önmagát nem tudja ellátni vagy haldoklik.

A centrumkórházak mint munkáltatók szabadon vezényelhetnék az orvosokat, szakdolgozókat: abba a kórházba helyezhetők át az egészségügyiek, ami maximum napi 2-3 órás tömegközlekedéssel elérhető az otthonuktól.

Az orvosok gyógyítói teljesítményétől függően akár 40 százalékkal emelkedhet, de akár 20 százalékkal csökkenhet a bére.

A járóbeteg-ellátás állami kézbe vétele nem szerepel a jogszabályban, ám számos adatot kikérhet a tulajdonostól az állam, idézi a Weborvos.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink