hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Szócska Miklós megcsinálta

Bár Szócska Miklós államtikár remekül bűvészkedett, valójában mindkét tárgyalófélnek létkérdés volt az egészségügyi béregyezség – vallja a Népszabadság publicistája.

Kellett a megállapodás a kormánynak, amelynek rendszeresen szemére vetik, hogy nem tárgyal, erőből lenyom mindenkit. Végre itt egy társadalmi csoport, amellyel tárgyalással jutottak egyezségre. Kellett a megegyezés a hősiesen küzdő rezidenseknek is, akik érzékelve a száz érdektől szabdalt egészségügyi tábor gyengeségét, nem lehettek biztosak abban, hogy egy felmondásiboríték-bontás után jól jönnek ki az élesedő konfliktusból – írja a lap.

Az alku éles fénnyel világított meg alapvető szakmai érdekellentéteket. Erős feszültség van a közalkalmazott és a vállalkozási formában alkalmazott orvosok között, háziorvos és intézményi orvos, szakdolgozó és doktor között. Ráadásul a jövedelmek jelentős része nem fizetésjellegű, hanem ügyeleti díj vagy paraszolvencia, így még a szakmák is szemben állnak egymással. A megosztottságot ki is használta Szócska Miklós arra, hogy aláássa az orvosok magabiztosságát. Partnerei pedig hamar belátták: itt nem lesz általános orvossztrájk... – idézi fel Danó Anna, megemlítve, hogy az előző kormányok alatt az akkor se kevésbé szegmentált egészségügy ellenállását az erős és egységes politikai ellenzék támogatása tette oly hatékonnyá. Erre alkalmas ellenzék azonban most nincs.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink