hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Szigorúbb ellenőrzés a gyógyszercégeknél

A korábbinál szigorúbb és gyakoribb ellenőrzésekre számíthatnak a gyógyszercégek – tudta meg a Világgazdaság az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) illetékesétől.

Holchacker Péter elnökhelyettes elmondta: a felügyelet egyre nagyobb hangsúlyt fordít a gyógyszer- és gyógyászatisegéd-eszköz-ismertetés kontrolljára. Vizsgálatokat hajt végre ezen cégeknél, illetve a gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-gyártók, -forgalmazók által támogatott konferenciákon.

A gyógyszerpiac ellenőrzésének keretében 25 esetben vizsgálódtak a helyszínen, s 59 döntést hoztak. A hatóság már több céget is megbüntetett azért, mert a szórólapjukon nem valós, vagy nem bizonyított információkat közöltek. A bírság mértéke átlagosan három-öt millió forint, ám akadt olyan meghatározó piaci szereplő is, amelynek a büntetése meghaladta a 10 millió forintot. Holchacker Péter rámutatott: a fokozott ellenőrzésre azért van szükség, mert ez is hathatós eszköze a gyógyszerkiadás kontrolljának. Reményeik szerint az intenzív kontroll számottevő megtakarításokat is eredményezhet az Egészségbiztosítási Alapban.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületénél egyetértenek a vizsgálatokkal, ám annak végrehajtásával kapcsolatban aggályaik vannak. Székely Krisztina elnök azt mondta: az ő érdekük is, hogy szabálysértő módon egyetlen cég se szerezzen versenyelőnyt. Ám az EBF-nek figyelnie kellene az arányokra, vagyis például egy szórólap lábjegyzetében szereplő, esetleg téves információt nem szabadna ugyanúgy megítélni, mint az orvosok tömeges, kizárólag marketingcélokat szolgáló, külföldi utaztatását.

Forrás: Világgazdaság

cimkék

hirdetés

Könyveink