hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Számtalan sebből vérzik az otthoni idősápolás helyzete Magyarországon

A rászoruló családokat és a gondozókat is a magánellátás felé terelik, állapították meg magyar kutatók, hangzott el az InfoRádióban.

Az állam évtizedek óta tartó, fokozatos visszavonulása az idősek otthoni gondozásából szerte Európában erősen piacosította a szektort. Ez a folyamat Magyarországon ugyan még a kezdeti fázisában tart, bizonyos trendek azonban már most kirajzolódni látszanak. Katona Noémi, a Budapeti Corvinus Egyetem adjunktusa, és Gábriel Dóra, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet kutatója egy, a témáról az év elején megjelent nemzetközi kötetben elemezte az otthoni idősápolás jelenlegi magyarországi helyzetét.

Miközben a társadalom idősödésével folyamatosan nőnek a gondoskodási igények, hiszen egyre többen és egyre hosszabb ideig élnek, az állami ellátórendszer le van maradva, nem bővült az igényeknek megfelelően sem az idősotthonokban az ellátotti helyek száma, sem pedig a házi idősellátásban a szolgáltatások mértéke – mondta az InfoRádióban Katona Noémi.

Egyre kevésbé elérhetőek az állami ellátási formák, így egyre többen kénytelenek vagy otthon, saját maguk megoldani az idősellátást és így a családtagok gondozzák az időseket, vagy pedig piaci szolgáltatásokhoz folyamodni, ami legtöbbször azt jelenti, hogy egy háziápolót alkalmaznak, és nagyon gyakran feketén. Ezt leginkább a felső középosztály engedheti meg magának, hiszen napi átlagban 12-15 ezer forint egy bentlakásos ápoló díja, amit felszorozva 30-cal egy elég jelentős összeget kapunk – mutatott rá a Corvinus adjunktusa. Megjegyezte, a pénzt sokszor a tágabb család adja össze, de így is nagy terhet jelent.

A várólisták nagyon hosszúak, de már nincs arról statisztikai adat, hogy hányan szorulnak ellátásra, illetve hányan alkalmaznak házi ápolót. Az ismert, hogy 56 ezer körül van a kifejezetten idősellátást biztosító intézményekben a férőszám, de a várólisták nagyságát 2019 óta nem publikálja a KSH. Ezek akkor 30 ezer fő körüliek voltak. Most azt hallani idősotthonokból, hogy a várólisták jellemzően növekszenek és most már minden második helyre vár valaki, vagy akár már többen is ennél, és gyakran évekig várnak, és nagyon sokan előbb elhaláloznak, minthogy bejutnának az otthonba – mondta Katona Noémi.

(forrás: InfoRádió)

Könyveink