hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Egészségipar

Szakmai együttműködés a gyógyszeriparban

Lezárult az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló technológiai platform első szakaszának munkája, a kutatás-szervezést az Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) 36,4 millió forinttal támogatta.
Az Európai Unió Innovative Medicines Initiative (IMI) szervezet 6 év alatt 2 milliárd euróval támogatja az egyes nemzeti gyógyszeriparok K+F tevékenységét, elsősorban a biztonságosabb és hatékonyabb gyógyszerek piacra jutását. Mint azt Vas Ádám professzor, a projekt szakmai vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, nem konkrét gyógyszerek kifejlesztése a cél, hanem például a hatósági engedélyezés, és a képzés olyanná tétele, amely a gyógyszerek hatékonyságát és biztonságát szolgálja.

Ehhez kapcsolódott a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) pályázata, amelyet 2007 őszén, nemzeti technológiai platformok létrehozását hirdette meg. Az innovatív gyógyszerek kutatására tett javaslatot a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) nyerte meg, és kapott e célra 36,4 millió forintot.

A cél olyan kutatás-szervezés volt, amely egy platformra helyezte a kutatókat, gyártókat, hatóságokat, és arra keresték a választ, amire az uniós IMI is törekszik: milyen akadályokat kell eltávolítani a biztonságosabb és hatékonyabb gyógyszerek megjelenésének az útjából. A platform emellé felvett a témái közé egy új elemet: a nanotechnológiát. Ez ugyan is szükséges a szelektív gyógyszerek kifejlesztéséhez.

Mennél közelebb kerül a magyar gyógyszerkutatás a világszínvonalhoz, annál több pénzre számíthat az uniós alapokból is — fejezte be a tájékoztatást a professzor.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink