hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Spanyolos modell Matolcsy-módra

Tagadja a társadalombiztosító, hogy a "spanyol modell" néven elhíresült, a hazai gyógyszerfronton újabb megszorítást előre vetítő tervek bevezetése veszélybe sodorná a gyógyszerellátást – írja a Népszava.

Pedig a Széll Kálmán Terv 2.0. egy elejtett mondata, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának minapi nyilatkozata szerint már eldöntött tény, hogy hatósági árcsökkentésre kötelezik a gyógyszergyártókat a más szerekkel nem helyettesíthető, 10 évnél régebb óta forgalomban lévő medicinák esetében, miközben csökkentik, sőt, esetenként megvonják tőlük az ártámogatást.

Mint a Népszava írja:a most eltervezett spanyol modell, a spanyolok szerint nem is ugyanaz, mint amit ők vezettek be. Erről a spanyol gyógyszergyártókat összefogó szervezet elnöke levélben tájékoztatta is Szócska Miklóst, ám az államtitkár még nem reagált az aggályokra. A hazai innovatívak szerint azonban tény, hogy ha a kormányzat ragaszkodik az intézkedés bevezetéséhez, több ezer beteg ellátása is veszélybe kerülhet.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) felhívta ugyanis a figyelmet: a hivatalos közléssel ellentétben a ma elérhető életmentő gyógyszerek 34 százaléka kerülhet ki a társadalombiztosító által támogatott készítmények köréből, árcsökkentésre kötelezve egyúttal a gyártókat, amelyek, miután erre képtelenek, inkább leállítanák a szerek gyártását, illetve magyarországi forgalmazását. Épp ezért vélhetően több száz gyógyszer kerül majd ki a forgalomból, köztük olyanok, amelyek nem is helyettesíthetőek.

(forrás: Népszava Online)

Könyveink