hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Bizonytalanság a nemzetközi pénzpiacon

Soros: Európa sem ússza meg a válságot!

Soros György szerint a második világháború óta legsúlyosabb pénzügyi válság fenyegeti a világot. A magyar származású befektetési bankár a Der Standard című osztrák lapnak hangsúlyozta, hogy a krízis Európát is érinti majd. Néhány nappal később bizonytalanság és idegesség lett úrrá a nemzetközi pénzpiacokon, amelyet egyelőre az sem állított meg, hogy az amerikai jegybank jelentősen csökkentette a kamatot.

Soros György szerint hibás az a felfogás, hogy a pénzpiacok működése egyensúlyozó szerepet tölt be. Az amerikai üzletember úgy látja, hogy az utóbbi években a piaci fundamentalizmusra visszavezethető, alapvető tévedések határozták meg a politikát. Szerinte az amerikai külpolitika azzal, hogy érdekei érvényre juttatása érdekében elsősorban a katonai beavatkozásra helyezte a hangsúlyt a nemzetközi színtéren, önmagát hozta szorult helyzetbe, és korlátozta az Egyesült Államok irányító pozícióját.

A külföldi befektetők agresszív ütemben vásárolnak fel vállalatokat az Egyesült Államokban, kihasználják az amerikai gazdaság és a dollár gyengélkedését. A The New York Times című napilap szerint némely területen szinte „kiárusítás” folyik, méghozzá nagy árengedményekkel. Az amerikai kormány és a gazdaság vezetői szorult helyzetben vannak a recesszió előjelei miatt, a válság elkerülésére a külföldi tőkétől várják a gazdasági növekedés fenntartását.
Továbbra is bizonytalanság és idegesség jellemzi a nemzetközi pénzpiacot az amerikai jegybanknak számító Fed keddi, 75 bázispontos kamatcsökkentését követően, a várakozásokkal ellentétben ugyanis nem tudta eloszlatni az esetleges amerikai recessziótól való félelmet. A magyar pénzügyminiszter szerint közvetve a hazai gazdaságra is hatni fog az esetleges gazdasági recesszió az Egyesült Államokban. Veres János az MR1-Kossuth Rádió kérdésére ugyanakkor úgy vélte, hogy az idei gazdasági növekedést nem befolyásolják hátrányosan a tőkepiaci bizonytalanságok. A pénzügyminiszter szerint nehezebben és drágábban lehet majd hitelt felvenni, nagyobb árfolyam-ingadozásokra kell számítani, de a bizonytalanság az uniót kevésbé fogja érinteni, mint a világpiac egészét.

 

Forrás: Magyar Rádió/MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink