hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

SMA-szűrés: zajlik a döntés-előkészítő javaslat véglegesítése

A 2023. december 31-én zárult pilot program tapasztalatait összesítve zajlik a döntés-előkészítő javaslat véglegesítése – írja az Index.

A Belügyminisztérium az Index megkeresésér közölte: a kutatási mintaprogram célja a szűrési módszer beállítása és a referenciatartományok pontos meghatározása volt, az eljárás megfelelőségének értékelésével. 

A program során gyűjtött információk, adatok segítik a szűrőprogrammal kapcsolatos szakpolitikai döntéshozatalt is, tekintettel arra, hogy azt is vizsgálni kell, hogy a szűrővizsgálatokra vonatkozó követelmények teljesültek-e – tájékoztatott a tárca. Hozzátették, a biológiai minták értékelése a pilot program során folyamatosan megtörtént, most tehát nem ezek értékeléséről van szó. 

Az SMA-szűrővizsgálat kötelező újszülöttkori szűrővizsgálatok közé történő felvételéről akkor születhet szakmailag megalapozott döntés, ha a program végleges eredményei és azok értékelése már megtörtént – írták levelükben, amiben a tárca is kiemelte, hogy az SMA nem fogantatáskor kialakuló, hanem örökletes genetikai betegség. 

Hozzátették: a korán diagnosztizált és kezelésbe vett esetekkel ellentétben ha a megszületett csecsemőnél kialakulnak a tüneteket jelentő mozgásfejlődési zavarok, a tünetek súlyosságától függően a kezelés ellenére sem várható már komoly mértékű állapotjavulás.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink