hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Sem az OKFŐ, sem a kollegiális vezető nem reagál

A kollegiális vezetők pozíciójának megszűnése kapcsán a Népszava igyekezett megszólaltatni az érintetteket, ám senki nem reagált.

Mint azt a MedicalOnline megírta, az országos kollegiális vezetők közül senki sem erősítette meg kamarai tagságát anélkül pedig egy jogszabály szerint ezt a kormánytól kapott posztjukat sem tölthetik be. Ezért a Magyar Orvosi Kamara elnöke levélben kérte Jenei Zoltán országos kórházi főigazgatót, hogy számolja fel ezt „a jogellenes állapotot”.

Cikkünk nyomán a Népszava azt írja, helyzet külön pikantériája, hogy az országos kollegiális vezetők közül, egyet Békássy Szabolcsot a szélesebb közvélemény is megismerhetett, éppen annak az akciónak kapcsán, amelyben a kormány megpróbálta megroppantani a beteg és orvos érdekekért kiálló orvosi kamarát. Békássy Szabolcs volt az, aki az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a MOK etikai eljárás alá vont egy vármegyei háziorvosi kollegiális vezetőt, miután az „tárgyilagos szakmai tájékoztatót” tartott az új ügyeleti struktúráról kollégáinak. Ez volt az, amit felkapott és némi hozzáköltéssel koncepciós váddá kovácsolt a kancelláriaminiszter, majd átvett az államtitkár is, és ami a "hívő" közönség számára magyarázta azt a törvénymódosítást, amely megszüntette a kötelező kamarai tagságot. Pontosabban nyilatkozat megtételéhez kötötte az egyes orvosok számára tagsági viszony fenntartását.

Ez volt az a nyilatkozat, amit ezek szerint a kormány alkalmazásában álló országos kollegiális vezetők ilyen vagy olyan okból nem tettek meg, viszont ezzel elvesztették állami megbízásukat.

A lap kereste Békássy Szabolcsot, ő hogyan látja a lépését, illetve mostani helyzetét? A kérdést különösképpen indokolta az, hogy csütörtökön részt vett a belügyminiszter egészségügyi középvezetőknek tartott eligazításán, holott arra egyszerű háziorvosként nem kaphatott meghívót. Békássy a Népszava érdeklődésére nem reagált.

A lap kérdezte az Országos Kórházi Főigazgatóságot, hogyan kezelik a kollegiális vezetők kiesésésével járó új helyzetet, ám a cikk megjelenéséig nem kaptak választ a kérdéseikre.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink