hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Egészségipar

Robotmedve az egészségügyben

Egy medveformájú robotot tesztelnek Japánban azért, hogy kiderüljön, segítené-e a kórházi nővérek munkáját. A RIBA nevű gépet úgy tervezték, hogy ki- és beemelje a betegeket az ágyból.

Átemelni a pácienseket a tolószékből az ágyba és fordítva komoly fizikai munkát jelent. Sok nővér fájlalja emiatt a hátát és a derekát. Ezért jött létre a japán Institute of Physical and Chemical Research és a Tokai Rubber Industries együttműködésével a RIBA. A 180 kg-os robot egyelőre még csak legfeljebb 61 kg súlyú betegeket tud biztonságosan felemelni és szállítani. De ez is nagy előrelépés elődjéhez képest, amelyet 2006-ban fejlesztettek ki, és maximális teherbíróképessége csak 18,5 kg volt.

A robotmedvének hosszú, több ízülettel rendelkező karja van, amelyen számos tapintás- és nyomásérzékelő is elhelyezkedik azért, hogy optimálisan tudjon felemelni és vinni minden egyes beteget. A kényelmet és biztonságérzetet tovább fokozza, hogy külső burkolata puha uretánhabból készült, és ezért bőrszerű érzést kelt.

A robot fel tudja ismerni az arcokat és a hangokat, és engedelmeskedik az elhangzó parancsoknak. Környezete hang- és vizuális ingereinek feldolgozása lehetővé teszi, hogy felismerje munkatársait, megállapítsa térbeli helyzetüket és rugalmasan reagáljon a környezeti változásokra. Motorjai halkan működnek, és minden irányban mozgatható kerekei révén szűk helyeken is elboldogul.

A fejlesztők azért választották a mackó külsőt a robotnak, hogy megnyugtató hatással legyen a betegekre. Ha emberszerű lenne, félelmet keltene – mondják.

A japán egészségügy egyre nagyobb nővérhiánnyal küzd. Sokan remélik, hogy a robottechnológia segítségével pótolni tudják a hiányzó munkaerőt. A RIBA tervezői szerint a segítő medve öt éven belül megkezdheti munkáját a kórházakban, írja  a Pinktentacle.

OrientPress Hírügynökség; Weisz Júlia

cimkék

hirdetés

Könyveink