hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Rétvári a kórházi fertőzésekről az Országgyűlésben

A kórházi fertőzésekről kérdezték Rétvári Bencét, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárát kedden napirend előtt az Országgyűlésben.

Gurmai Zita (MSZP) azt kérdezte, miért titkolja a Fidesz-kormány azt a kimutatást, amelyből intézményekre lebontva meg lehetne tudni a kórházi fertőzések számát. Milyen jogon kockáztatják az emberek életét "a hitvány titkolózással"? – tudakolta.

A képviselő szerint a kórházi fertőzések jelentős számban halállal végződnek. Egyes számítások szerint 2021-ben 16 ezer-21 ezer kórházi fertőzést azonosítottak, és az esetek csaknem fele halállal végződött  mondta. Kitért arra is, hogy a Direkt36 portál oknyomozó cikkeiből kiderült, hogy a helyzet még a hivatalos statisztikáknál is sokkal súlyosabb.

Véleménye szerint a kormány nem a kórházi fertőzések magas számától fél, nem attól, hogy sok ezren meghalnak, hanem attól, nehogy megtudja a közvélemény milyen drámai a helyzet a kórházakban. Ez egy cinikus, embertelen, életveszélyes struccpolitika  hangoztatta.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte, minden kórházi ellátás valamilyen kockázattal jár, közös cél, hogy minél kisebbek legyenek a kockázatok.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adataira hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországnál rosszabb a kórházi fertőzések aránya egyebek mellett Luxemburgban, Norvégiában, Franciaországban. Azt kifogásolta, hogy a képviselő szerint ha valamit leírnak "egy Soros György által finanszírozott portálon", az szakmai, de az, amit az európai járványügyi központ mond, az valótlan.

Hangsúlyozta, senki semmilyen adatot nem titkol, az adatokat nyilvánosságra hozza a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink