hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Rengeteg a megválaszolatlan kérdés az eutanázia ügyében

A fő kérdés, mi az a már nem méltányolható szenvedés, ami miatt a beteg szempontjai fölülírhatják az életpárti jogi kereteket – mondta az InfoRádióban Mina András orvos-jogász.

Hétfőn kezdődött Karsai Dániel pere a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán. A halálos betegséggel küzdő alkotmányjogász azért indított pert, hogy saját döntéséből, méltósággal fejezhesse be az életét. A magyar törvények jelenleg tiltják az eutanáziát. A perben döntés januárban várható.

Mina András orvos-jogász szerint mindenkiben felvetődő kérdés, akár a saját egészségi állapota, akár egy hozzátartozó miatt, hogy eljön-e egy olyan pont, amikor értelmes vagy megnyugtató választ kellene találnia a gyógyíthatatlanság problémájára. Egy betegség esetén a legtöbb esetben az orvosok az életlehetőséget megnyújtják, azaz meggyógyítanak, de a másik oldal a terápiás passzivitás, amikor hagyjuk, hogy egy betegség végigfolyjon a maga kórélettanában. "Ez az, amikor az orvos esetleg egy súlyos, gyógyíthatatlan betegnél hátra lép. Ez a passzív eutanázia, csak nem szeretik ezt a fogalmat használni. Amikor az orvos úgy látja, hogy bármit is tenne a beteggel, az inkább a terápiás hasztalanságot növelné, már nem tudja az egészségben töltött életéveit emelni, ha hátralép, akkor a folyamat végén az ember meghal" – magyarázta a szakértő. Ezen is túlmegy az a lehetőség, amikor valamilyen aktív beavatkozást, segítséget kap a beteg ahhoz, hogy ezt a természetes folyamatot, a betegsége lefolyását megrövidíthesse.

"A jogi keretek Magyarországon nagyon világos szabályt adnak, ezt nem lehet. Jogi lehetőség ma Magyarországon nincs arra, hogy orvosi vagy bármilyen egészségügyi segítséggel ezt a folyamatot a beteg lerövidíthesse pusztán azért, hogy a halála hamarabb bekövetkezzen" – mondta Mina András. Az orvos-jogász szerint arra lehet hivatkozni, hogy a beteg oldalán felmerülő szempontokat is vegyék figyelembe, ne csak az orvos szempontját és általában az életnek, mint legfontosabb értéknek a prioritását nézzék.

További részletek hanganyaggal

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink