hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.

Ragaszkodnak egyetemeikhez a klinikák

Az Egyetemi Klinikák Szövetségének vezetősége közleményben foglalt állást az orvosegyetemek és klinikáik megbonthatatlan egysége mellett.

A Semmelweis Egyetem honlapján közölt dokumentum érveléséhez Klinghammer István felsőoktatási államtitkár mondatát - „az egyetem olyan oktatási intézmény, amely azáltal nevel, hogy tudományos műhely” - is kölcsönveszi, amikor azt írja:

„Az orvosképzést végző tudományos műhely egyik pillérét az elméleti és preklinikai intézetek jelentik, amelyek alapozó ismereteket nyújtanak, másik pillérét a klinikák adják, ahol a medikusok az orvoslás gyakorlati elemeit sajátítják el. Csak a tudományban is jártas elméleti és klinikai oktató-kutató képes a legmagasabb szintű alapismeretek és klinikai kompetenciák oktatására. Az oktatás, kutatás és betegellátás hármas egysége teszi az orvosképző egyetemeket a kormányprogramban is nevesített nemzetközi tudásközponttá!”

 

A fentiekből egyenesen következik az – írják –, hogy az orvosi egyetemek nem képzelhetők el klinikák nélkül! Mégis, időről időre megjelennek olyan hírek, amelyek működőképes szcenárióként mutatják be a klinikák leválasztását az orvosképző egyetemekről. A leválasztási tervek mögött az a meggondolás húzódhat meg, hogy a kórházakkal azonos irányítási szerkezetben a klinikák hatékonyabban működtethetők.

A négy orvosképző egyetem klinikáit képviselő szövetség (EKSZ) az esetleges leválasztást szorgalmazó törekvéseket rendkívül kockázatosnak és a minőségi orvosképzést veszélyeztető elgondolásnak tartja.

Az elméleti és gyakorlati ismereteknek a hierarchikus egymásra utaltsága nehezen lenne biztosítható akkor, ha az elméleti intézetek tevékenységét dékán, míg a klinikák helyébe képzelt oktató kórházakét igazgató irányítaná. Az egységes szemléletű képzési terv egységes irányítást igényel – fogalmaz a dokumentum.

A továbbiakban egyebek mellett azzal érvelnek, hogy a szétválasztás szétzúzná az országnak évi 40-50 milliárdot hozó idegennyelvű képzéseket, valamint az egyetemekre koncentrálódó legmagasabb szintű orvosi ellátás képzési-kutatási bázisát.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink