hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Vélemény

Leválasztható-e az orvosegyetem a klinikákról?

A Medical Tribune kérdésére Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke válaszol.
– Az orvosképzők pénzügyi anomáliái, az oktatási normatívákból fedezett betegellátás az integráció óta létező  problémák. Elképzelhetőnek tartja a klinikák leválasztását az egyetemekről?
 
– Az oktatás és a betegellátás finanszírozása külön van választva, ezért tudjuk pontosan, mekkora a betegellátás hiánya. Az oktatási tárcától és az OEP-től kapott támogatás azonban egy közös kincstári számlára érkezik, és ameddig ott van pénz, nem mondhatom, hogy nem utalok az OEP-finanszírozott dolgozóknak, hiszen ők is ezen az egyetemen dolgoznak.

Hétéves rektorságom alatt most állt elő  először ilyen hatalmas hiány. Eddig a pluszbevételekből, például a külföldi hallgatók költségtérítéséből befolyó pénzekből ki tudtuk egyenlíteni a betegellátás hiányát, nem kellett más karok normatíváját erre fölhasználni. Most az ötmilliárd forint folyó hiány mellett 3,8 milliárd forint a szállítói tartozásunk. Az általános orvostudományi karnak a teljes éves költségvetése ezzel szemben hatmilliárd forint.
 
Ettől függetlenül hiszek az integrált egyetemben; a betegellátást és az orvosképzést nem lehet szétválasztani. Az orvosokat nem lehet táblával és krétával kiképezni. A klinikai központok leválasztását tehát nem tartom aktuális kérdésnek. Gazdasági önállósodásukat ugyanakkor határozottan támogatom, de kizárólag az integrált egyetem keretei között. A társadalomnak meg kell értenie, hogy ezek a klinikák nem közkórházak és nem súlyponti kórházak. Mi hozzuk be a legújabb orvosi technológiákat. Ez a négy orvosi egyetem képezi ki és képzi tovább az összes magyar orvost, egészségügyi dolgozót, és itt tanul a külföldi hallgatók 80 százaléka is. Ahhoz viszont, hogy a betegellátás zavartalan legyen, azonnali konszolidációra és kiszámítható finanszírozásra van szükség.
 
Forrás: Varga Dóra, Medical Tribune
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés