hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Pert nyert a doktor

Mánya Kristóf pere sok orvosnak emelheti a nyugdíját, idézi a Népszabadság a Magyar Orvosok Szövetségének reményét, miután az elkezdte felmérni, hogy a gyöngyösi kórházon kívül még hány helyen „sikkasztották el” a doktorok túlmunkaidejét.

Mánya Kristóf gyermekgyógyász főorvos azért perelte be a nyugdíj-biztosítási főigazgatóságot, mert úgy állapították meg a nyugdíját, hogy nem számították bele a túlmunka után járó szolgálati időt. Egykori munkáltatója, a gyöngyösi városi kórház ugyanis nem jelentette be és nem is fizette meg a főorvos 1400 órányi ügyelete után a járulékokat a társadalombiztosítónak. A 42 évnyi szolgálati idővel nyugdíjba ment orvosnak ez további egy év három hónapnyi szolgálati időt jelent, és egyúttal ötezer forinttal több nyugdíjat.

Mánya Kristóf a lapnak elmondta: becslése szerint több száz orvos járhatott hozzá hasonlóan.

– Két-három kórházról máris tud a szakszervezet, ahol hiányos, pontatlan az ügyeleti idő dokumentálása – mondta lapunknak Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke. A nyugdíjba készülő orvosoknak Mánya Kristófhoz hasonló problémái lehetnek. A szakszervezet most fel akarja mérni, hogy mely kórházakban dolgozó orvosokat érintheti ugyanez a probléma. A szakszervezet arra készül, ha van rá igény, perközösségben is vállalja az érintett orvosok jogi képviseletétírja a Népszabadság.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink