hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.

Pénzt vagy kíméletet?

Lejárt a határidő: a rokkantsági ellátásra jogosultak február végéig kérhették, hogy az állam egyszeri, 500 ezer forintos kártérítéssel kompenzálja ellátásuk drasztikus csökkenését, írja a Népszava.

Nem tudni, hányan kérték a biztos pénzt, ami inkább csak látszatra volt alternatíva. Nem jelent meg ugyanis a másik lehetőséget szabályozó – újabb felülvizsgálathoz kötött, de magasabb havi ellátást ígérő – kormányrendelet, közli a lap.

Mint ismert, a megváltozott munkaképességűek ellátásairól szóló 2011-es törvény új szempontrendszert vezetett be a rokkantsági szint megállapításához. Sokak járandósága felére-harmadára esett vissza, másokat rehabilitálhatónak, munkára alkalmasnak ítéltek. Többen jogorvoslattal éltek. Az Alkotmánybíróság és az Európai Jogok Európai Bírósága is jogalkotói mulasztást állapított meg. Emiatt – két évvel a megszabott határidő után, tavaly jogszabályt módosított a kormány – idén február 28-ig választhattak azok, akik számára tíz évvel ezelőtt rokkantsági ellátást állapítottak meg.

Félmillió forintos egyszeri kompenzációt kérhettek, vagy az újabb állapotvizsgálatot választhatták a magasabb ellátás reményében. Aki a pénz mellett döntött, lemondott a csökkent ellátásával összefüggő minden további igényéről, aki viszont az állapotváltozásának visszamenőleges vizsgálatát választotta, annak június 30-ig kérelmet kell majd benyújtania. Ez­után a szakértők megállapítják, hogy a rokkantsági ellátást megalapozó felülvizsgálat idején, a 2012 előtti fizikai állapothoz képest bekövetkezett-e javulás. Ha úgy értékelik, hogy nem, akkor egy új ellátási összeget állapítanak meg, amely nem lehet kevesebb a 2011. decemberi ellátásának időközi emelésekkel növelt összegénél. A különbözetet 2012. január 1-jéig visszamenőleg el kell számolni és ki kell fizetni.

Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke úgy fogalmazott: a kompenzálás több sebből vérzik. Az újbóli felülvizsgálatról csak annyit tudni, hogy 2023. június 30-ig kell lebonyolítani. De nem jelent meg az a kormányrendelet, amely ennek az egészségügyi szabályait tartalmazná. „Ha marad az a 2012 utáni szempontrendszer, amely alapján a megváltozott munkaképességű embereket visszasorolták, magyarul egészségesebbé minősítették, akkor ennek az egésznek semmi értelme” – magyarázta a jogász. Azt sem tudni, a rehabilitációs hatóságnak meddig kell döntést hoznia. Arról sincs rendelet, hogy milyen határidővel kell kifizetnie a különbözetet. Tehát valós mérlegelési lehetőség nem volt a rokkantsági ellátásban részesülők előtt.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink