hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Papp és Szócska nekivetkőztek, úgy daráltak

Megkezdték a rezidensek felmondóleveleinek megsemmisítését pénteken; a dokumentumok letétbe helyezésével az ágazatban dolgozók anyagi és munkakörülményeik javítását akarták elérni a Magyar Rezidens Szövetség kezdeményezésére – tudósít az MTI.

A szövetség múlt héten szerdán közölte, hogy az egészségügyi kormányzat által bejelentett béremelés miatt "nem aktiválják" a felmondóleveleket.

A Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai épületében tartott pénteki eseményre - ugyanott ahol tavaly májusban a felmondólevelek letétbe helyezéséről szóló akciót is bejelentették - Szócska Miklós egészségügyi államtitkár ígéretéhez híven elhozta iratmegsemmisítőjét.  Az akció ünnepélyes zárásaként elsőként Papp Magor, a rezidensszövetség elnöke és a szövetség három tagja darálta le felmondó nyilatkozatát. A többi, mintegy 2500 felmondólevelet azok tulajdonosainak kell megsemmisítenie - mondta Papp Magor. A dokumentumok ledarálása során Szócska Miklós még a munkavédelmi előírásokra is felhívta a figyelmet, ezért egy esetleges baleset elkerülése végett az államtitkár és a rezidensszövetség elnöke nyakkendőjüket is levették.

Darálók„A felmondásokat ugyan ma bedaráljuk, az orvosok összefogását nem" - fogalmazott a rezidensszövetség elnöke.  Szócska Miklós hangsúlyozta: a fiatal orvosgenerációkkal való együttműködésben ez az "ultimátum" egy rövid törést jelentett, de most újra tudják kezdeni a konstruktív munkát.     

Szócska Miklós az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetének javításáért tett intézkedések kapcsán azt kérte: akinek ebben a körben még nem jutott, ne azt lássa, hogy neki nem jutott. Kifejtette: ne hallgassanak azokra a "fanyalgókra", akik csak azt tudják mondani, hogy "nincs". Ugyanis van ösztöndíjprogram, van népegészségügyi termékadó és van béremelés - emelte ki egyebek mellett az államtitkár, hangsúlyozva: "lesz továbblépés".  

Szócska Miklós szerint "elfogadhatatlan", hogy a rezidensek úgy kerülnek vizsgára, hogy műtétek közelébe sem engedték őket. Ezért a következő időszakban egyfajta rezidensi önkormányzatiság segítségével azon dolgoznak majd, hogy megerősítsék a szakmai képzés rendszerét.  

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink