hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Egészségipar

Orvosi eszközökből a szív funkcióját rontó anyag oldódik ki

A Johns Hopkins Orvosegyetem kutatói felfedezték, hogy egy, a műanyagból készült orvosi eszközökben (intravénás katéterekben, műanyag zacskókban) rendszeresen megtalálható anyag patkányokban rontja a szív működését.

Az American Journal of Physiology legújabb internetes számában megjelent eredmények magyarázatot adhatnak egyes, gyakran előforduló mellékhatásokra, amelyek olyan esetekben lépnek fel, amikor a vér a testen kívül, műanyag csőrendszerben kering, például bypass műtét vagy dialízis után. Ilyen jellegzetes mellékhatás az ízérzés megszűnése és a rövid távú emlékezet romlása. A koronaria bypass műtéten átesett betegek emellett gyakran panaszkodnak fáradtságról és ödémáról is. A tünetek renszerint pár hónapon belül elmúlnak, azonban addig zavaróak, késleltethetik a beteg gyógyulását.
Artin Shoukas, a vizsgálat vezető kutatója maga is tapasztalta ezt bypass műtétje után: mint elmondta, bár nagyon szereti a csokoládét, a műtét után hónapokig kellemetlennek, szénpor-ízűnek érezte.
A kutatók azt feltételezték, hogy e mellékhatásokat egy vegyi anyag okozza, ezért a bypass műtétek előtt folyadékmintákat vettek a műanyag eszközökből, és gázkromatográfiával és tömegspektrometriával kimutatták a benne levő anyagokat. Változó mennyiségben ugyan, de minden mintában megtalálható volt a ciklohexanon.
Ezután patkányoknak ciklohexanont tartalmazó oldatot, illetve fiziológiás sóoldatot adtak be, és a szívfunkciókat vizsgálták. A ciklohexanont kapó patkányokban jelentősen romlottak a paraméterek: míg a sóoldatot kapó patkányok szíve 200 mikroliter vért pumpált ki egy szívösszehúzódáskor, és szívfrekvenciájuk 358/perc volt, a ciklohexanont kapó patkányokban a megfelelő érték csak 150 mikroliter, illetve 287/perc volt. A szívösszehúzódások erőssége mintegy 50 százalékkal gyengébb volt a ciklohexanont kapó patkányokban. Emellett kifejezetten csökkent e patkányokban a vérnyomásszabályozó reflex érzékenysége is. Feltehetően e hatások következtében ödémásak lettek a patkányok.
Az eredményekre oda kell figyelniük az orvosi eszközök gyártóinak, és valószínűleg módosítani kell az orvosi gyakorlatban használt műanyag eszközök összetételét.

Weisz Júlia

 

cimkék

hirdetés

Könyveink