hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Nyilvántartásba vennék a rehabilitációs orvosszakértőket

Elkészítenék a rehabilitációs orvosszakértők nyilvántartását, az emberi erőforrás miniszter rendelettervezete szerint a jövőben csak az végezhetne ilyen jellegű tevékenységet, aki felvéteti magát a névjegyzékbe.

A kormány honlapján olvasható dokumentumban azt írják: a tervezet célja a rehabilitációs orvosszakértői tevékenység jogszabályi hátterének biztosítása. A rendelettervezet meghatározza a tevékenység folytatásának feltételeit, a bejelentésével összefüggő eljárásra, valamint a névjegyzékbe vételi eljárás igazgatási szolgáltatási díjára vonatkozó rendelkezéseket, továbbá a szakértők nyilvántartásba vételének és továbbképzésének szabályait.

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán által jegyzett tervezet értelmében elkészítik a rehabilitációs orvosszakértői névjegyzéket, amely a jövőben nélkülözhetetlen lesz a rehabilitációs hatóság által végzett, a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak, valamint egyes egyéb, az egészségkárosodás mértékétől függő ellátásoknak a megállapításához szükséges minősítések lefolytatásához. A névjegyzék vezetésére a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalt (NRSZH) jelölik ki.

A rehabilitációs orvosszakértőnek a névjegyzékbe történő felvételéért, valamint a bejelentés megújításáért 5000 forintos igazgatási szolgáltatási díjat kell majd fizetnie.

A névjegyzékbe történő felvételnél feltétlenül számításba kell venni azon orvosszakértőket, akik egészségbiztosítási szakképzettséget szereztek. Információk szerint e szakemberek száma jelenleg 144. Mellettük további mintegy 150 ember lehet, aki a tervezet 1. melléklete szerinti szakképesítés, valamint a szakmai gyakorlat, továbbá az NRSZH-nál szakértői bizottságban töltött gyakorlat idejének figyelembevételével kérik majd névjegyzékbe vételüket. Így nagyjából 300 orvosszakértővel kalkulálnak.

Mindezek alapján a tervezet szerint a névjegyzékbe vétel, illetve módosítás 5 ezer forintos igazgatási szolgáltatási díjával számolva ez az NRSZH-nak összesen 1,5 millió forint díjbevételt eredményez majd 2012-ben és 2013-ban. A díjbevétel a névjegyzék vezetésének, továbbá az NRSZH honlapján való naprakész megjelentetésének tárgyi és személyi feltételeit fedezi, így a tervezet elfogadása sem költségvetési többletforrásigényt, sem létszámigényt nem jelent, tették hozzá.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink