hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.

Nyílt levél Csató Gábornak és Cser Ágnesnek

Bruncsics Zoltán fogorvos arra a felvetésre reagált a Magyar Hang hasábjain, hogy az orvosok ajánlájk fel idei fizetésemelésüket az ápolóknak.

Az orvosok mondjanak le a januári, törvényben meghatározott 11 százalékos béremelésükről a szakdolgozók javára – szólított fel Cser Ágnes szakszervezeti vezető és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója korábban.

Tiszteletreméltó ötletükkel megkéstek több mint ötven napot. Én mint egyszerű vidéki magánorvos már december 30-án előálltam hasonló tartalmú kéréssel, javaslattal. Csakhogy én akkor az orvos kollégákhoz intéztem szavaimat, nem a nyilvánosság felé, végtelenül demagóg módon. A Webdokin a világ legtermészetesebb módján megosztottam a kollégákkal. Többen voltak, akik egyetértettek velem, de voltak, akik kikérték maguknak. Bátorkodtam azt javasolni, hogy kapják meg előbb a szakdolgozók a béremeléseket, és ha majd az a fránya Brüsszel ad pénzt, kapják meg az orvosok is, visszamenőleg. Akkor, most is úgy gondolom, hogy az a nagyságrendileg 120-170 ezer forint átmeneti jövedelemhiány talán nem jelenthet komoly megélhetési problémát az orvostársadalom döntő többsége számára, szemben a szakdolgozóknak nem juttatott 80-100 ezer forinttal. Számukra ez a pénz a napi megélhetés, a téli rezsiszámlák kifizetésénél, a bolti bevásárlásoknál a lét és anyagi biztonság megalapozását jelenthette volna. Most, az ápolók napján szégyenszemre még az erkölcsi megbecsülés is alig került szóba, az anyagiról nem is beszélve.

Szerintem morálisan hatalmas a különbség az „engedjük elénk” és a „mondjanak le róla” között. Az egyik megközelítés szerint erkölcsi és anyagi szolidaritást mutathattunk volna (sajnos nem tettük) a munkánkat alapvetően meghatározó szakszemélyzet felé, míg a másik esetben felesleges feszültséget szítunk két olyan társadalmi réteg között, ami csak együtt, egymást feltételezve képes végezni a munkáját. Azt a munkát, amit az orvos is és az ápoló (ez itt gyűjtőfogalom valamennyi egészségügyi dolgozó tekintetében) egy harmadik személy érdekében végez, és az a beteg.

Bruncsics Zoltán véleményét a Magyar Hang közli.

(forrás: Magyar Hang)
hirdetés

Könyveink