hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Nyáron szünetelhetnek egyes szakrendelések

Az Index Velkey Györgyöt, a Magyar Kórházszövetség elnökét kérdezte arról, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő egészségügyben a nyári szabadságolások okoznak-e fennakadást.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a hazai egészségügyben 39 ezer orvos dolgozik, akik összesen 41 ezer állást töltenek be, mégis a működéshez szükséges 1500 állás üres. A szakdolgozók esetében még nagyobb a humánerőforrás-hiány, csaknem négyezren hiányoznak a rendszerből, amely 101 ezer embert foglalkoztat a területen, emlékeztet a lap.

A kórházszövetség elnöke szerint a fiatalok elvándorlása megállt, de azok a középgenerációk hiányoznak, amelyektől értékes tudást szerezhettek volna a gyakorlatban. Emellett vannak olyan területek, ahol a közellátásban nagyobb munkaerőre lenne szükség, például a patológia vagy a radiológia. Ez a betegek számára kevésbé látható, de a leletezés felhalmozódása a műtétek csúszásával, torlódásával járhat, a digitális távdiagnosztika egyre nagyobb térnyelésével némileg tudja pótolni a hiányt. A kevés aneszteziológus munkaidejét pedig a műtétek egymáshoz igazításával próbálja minél jobban kihasználni az intézményvezetés – jegyezte meg az MKSZ elnöke.

A szakmai profil átrendeződése is okoz időszakos fennakadást, például a fül-orr-gégészeti mandulaműtéteket a felnőttorvosok is nagyobb számban végezték a gyermekeknél, ma már elsősorban gyermek-fül-orr-gégész végzi az eljárást. „Korábban nyáron el tudták végezni ezeket az operációkat, de olyan sokan várnak műtétre, hogy ezek kicsúsztak az őszi időszakra” – említette a kórházszövetség elnöke a gyermekgyógyászat területén tapasztalható munkaerőhiányból adódó egyik problémát.

Nyáron átrendeződik a betegforgalom, kevesebb a hurutos, idénybeteg, és az ebből adódó szövődmények is, a gyermekkórházakban az akut betegforgalom csökken nagyjából 15 százalékkal. A lakosság mozgása miatt ilyenkor a városokban kevesebb a baleseti sebészeti forgalom, az üdülőhelyeken, a Balatonon növekszik a számuk. „Létezik olyan, hogy a nyári szabadság miatt szünetel bizonyos szakrendelés, főleg, ha egy személy csinálta, és nincs helyettese, ilyenkor lehet elnyúló sorokra számítani. Az intézmények saját rendszerükből próbálják ezeket pótolni; túlmunkával, több ügyelettel oldják meg a kollégák helyettesítését” – ismertette. A kórházszövetség elnöke szerint kiszámíthatatlan helyzetek mindig előfordulhatnak, lehet, hogy valahova nagyobb terhelés jut. Ha az orvosok összlétszáma nem is tűnik nagyon kevésnek, egyes országrészekben kevesebb szakorvos dolgozik, és egyes szakterületeken lehet munkaerőhiányt tapasztalni – emelte ki Velkey György János.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink