hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

NOL: nem lesz önálló egészségügyi tárca

Hétfő délután már ülésezik a kormány, és kedden is egész napos kormányülést tartanak. Kormányzati források szerint „nincs szó arról”, hogy Orbán Viktor kormányátalakításra készülne, írja a NOL.

A lap forrásai azt nem zárták ki, hogy Kósa Lajos és Rogán Antal „valamikor miniszter lesz”. Azt viszont nem erősítették meg, hogy az egészségügy külön minisztériumot kapna, holott Balog Zoltán miniszter ezt szorgalmazta a tavasszal a miniszterelnöknél.

Négyhavi halogatás, fagyasztás és titkolódzás után a vasárnapi választás utáni első kormányülésen már biztosan szóba kerül az egészségügy, írja a NOL. Az „égető problémák” megoldására ugyan nem lehet számítani, de hírek szerint több koncepció is készült, mások mellett Zombor Gábor egészségügyi államtitkáré, akinek a menesztéséről, programjának bukásáról az Elitmed nevű szakmai portál adott hírt, ám ezt a Népszabadság kormányzati forrásai tagadták.

A jól értesültek számítanak a Sonkodi Balázs-féle tervre is, amely a Miniszterelnökség egészségpolitikai törekvéseit tartalmazza.

Korábban még szó volt arról, hogy a kórházak felügyeletében és irányításában is lényeges változás várható, ám mostanra ez egyre valószínűtlenebbnek látszik. Bizonytalan, hogy a kórházfenntartó hivatal, a GYEMSZI működési profilja mennyire szűkül. A hivatal élére október elején kinevezett új főigazgató, Ónodi-Szűcs Zoltán szintén erős embere a Fidesznek, ezért nem valószínű, hogy jelentősen korlátozzák új hivatala szakmai mozgásterét, pedig az egészségbiztosító szívesen átvenné az úgynevezett betegirányító feladatokat a kórházfenntartótól.

A forrásteremtés mikéntjéről nem került nyilvánosságra szakmai koncepció, kormányzati források szerint az biztosnak tűnik, hogy a jövőben nem lenne tilos a közkórházaknak magánszolgáltatásokat is kínálni, ha az állam már szabályozta a feltételeket.

hirdetés

Könyveink