hirdetés
2024. június. 30., vasárnap - Pál.
hirdetés

Nem terveznek ismétlő oltást az egészségügyben szamárköhögés ellen

Nem tervezik az egészségügyben dolgozók ismétlő oltását szamárköhögés elleni szérummal – közölte a Népszava kérdésére a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

A szervezetet azután keresték meg, hogy súlyos incidens történt a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben (GOKVI): maszk nélkül hosszabb időt töltött a gyermekkardiológiai intenzív részlegen, a szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett főként újszülöttek között egy járványügyes, akiről később kiderült, hogy szamárköhögése van.

Az NNGYK a nemleges választ azzal indokolta: nem ismert olyan tudományos adat, amely azt bizonyítaná, hogy az egészségügyi dolgozók széleskörű oltása hatékony védelmet nyújtana a betegség terjedése ellen, illetve, hogy mindez milyen mértékű védelmet biztosítana az újszülöttek, csecsemők fertőzésének megelőzésére. Az tudományosan igazolt, hogy a felnőttkori ismétlő oltás kiváltotta védelem gyorsan csökken. Az ismételt újraoltások esetén ez a csökkenés még kifejezettebb, azaz az újraoltás viszonylag rövid távú védettséget ad. Ezért az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása nem tervezett. Ám ha mégis indokolt, akkor a dolgozók oltásáról az intézmények egyedileg intézkedhetnek – írta a hivatal.

A lap úgy tudja: a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben történt incidens után, a kontaktuskutatást követően hozzáláttak az oltásigények felméréséhez és elrendelték az oltóanyag beszerzését is.

(forrás: Népszava)

Könyveink