hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Nem lesz sima ügy a szakdolgozói béremelés

Komplett kórházi osztályok válhatnak működésképtelenné, mert a kórházak nem tudnak majd bérnővéreket alkalmazni, írja a Népszava.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke azt mondta: a kormányzat is észlelte a problémát, mert egy készülő jogszabályban is olvasható, hogy a továbbiakban is lehet majd dolgozni vállalkozói jogviszonyban, csak szigorúbb feltételekkel. Így például a társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetben már benne van, hogy heti 10 órás munkaidő keretben foglalkoztathatók vállalkozói jogviszonyban szakdolgozók. Ám ha a jogszabály 12 óránál kevesebbet tesz csak lehetővé, akkor ez azzal járhat, hogy nem lehet műszakos munkakörbe beosztani az illetőt. Balogh Zoltán úgy tudja: az erről szóló rendelet a két ünnep között megjelenhet, és reményei szerint abban már korrigálják a tíz órás keretet is. Tudomása szerint legalább 25-30 ezer szakdolgozó hiányzik az ellátórendszerből, ami önmagában is katasztrofális helyzetet teremt a betegellátásban.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár egy minapi konferencián ígért 2024 márciusától új bértáblát és 20 százalékos sávos emelést. Az új rendszerben azonban a korábbi tíz képzettségi kategóriát ötre szűkítik.

Balogh Zoltán jelezte, hogy aggodalomra ad okot, hogy az új bérrendezéssel eltörlik az ágy-melletti munkakörök, illetve a több szakképesítés után járó pótlékokat, amit, ha most be is építenek új bérekbe, azt a munkavállalók nem fogják béremelkedésként értékelni. Ugyanakkor azok, akik az alapkategóriába kerülnek besorolásra, előfordulhat, hogy még a garantált alapilletmény emelést sem kapják meg. Ezért a szakmai köztestület a társadalmi vitára bocsátott kormányzati javaslatot csak jelentős átalakítással tudja támogatni, és az országosan egységes - a szakmai előmenetelhez és életkorhoz kötődő - bértábla kialakításához ragaszkodnak.

Egy kisebb intézmény már végzett az új bértábla alapján próbaszámításokat, ők, a rájuk jutó pénzből húsz százalék helyett mindössze átlagosan 14,5 százalékos emelést tudnak adni. Az intézmény vezetője szerint csak akkor jönne ki a húsz százalékos többlet, ha a szakdolgozóik között mindenki 20-30 éves lenne, az intézményben dolgozók átlag életkora viszont 54 év. Akiknek viszont továbbra is az eddigi bérüket meg kell kapniuk – írja a Népszava.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink