hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Nem javított az államosítás a védőnői szolgálat helyzetén

Az államosításon túli esetleges hosszabb távú tervről továbbra sem hajlandó semmit mondani a kormány, írja a Szabad Európa.

2022 decemberétől lehetett tudni, hogy a kormány államosítani kívánja ezt a szektort, ami tavaly júliustól meg is történt. Ez a gyakorlatban elsősorba azt jelentette, hogy a több ezer önkormányzat helyett a megyei centrumkórházak lettek a védőnők munkáltatói.

A lépés egyrészt azért nem aratott sikert a védőnőknél, mert az állam az utolsó pillanatig bizonytalanságban tartotta őket, és nem volt hajlandó elárulni az átállás tervezett részleteit, és maga az átállás is meglehetősen előkészítetlen volt, jogtalan állami fenyegetésekkel, fizetéscsökkenéssel, jelentős félreértésekkel vagy teljesen hamisnak bizonyuló ígéretekkel tarkítva.

Nagy vonalakban úgy lehet elképzelni, hogy volt, ahol az átállás után egyszerűen kikapcsolták az áramot a védőnői tanácsadóban, nem vitték el a veszélyes hulladékot, máshol bezárt a védőnői épületben üzemelő önkormányzati anyatejgyűjtő, mert önállóan már nem érte meg fenntartani.

Volt olyan a kórház, amely azt gondolta, hogy az önkormányzat tovább fogja fizetni saját pénzéből a rezsit vagy más jelentősebb költségeket korábbi védőnői után. Néhány megyében az első hónapban nem sikerült bejelenteni a védőnőket, sokaknak egy darabig a saját pénzükből kellett finanszírozniuk a szükséges szűrő- és más eszközeiket.

Az átállás rendes megszervezésének elmulasztása vagy fenyegetőző stílusa inkább csak rövid távú problémákat okoz a védőnőknek, ha van mellette értelmes hosszabb távú terv az átfogóbb reformra.

Egy partneri módon működő, felkészült, egységes irányítás hatékonyabban oldhatja meg a terület korábban tárgyalt problémáit, amennyiben ez a cél.

Az államosításon túli esetleges hosszabb távú tervről azonban továbbra sem hajlandó semmit mondani a kormány. Illetve egy dolgot talán lehet tudni: hogy a jövő évben még nem kezdődik el. A 2024-es költségvetésbe ugyanis fillérre ugyanannyit terveztek a védőnői rendszerre, mint tavaly, ami azt sejteti, mintha egyelőre az sem lett volna végiggondolva, hogy az államnak a feladatátvétellel a pluszköltségeket is állnia kell. Arról nem beszélve, hogy az immár egészségügyi szakdolgozónak számító védőnőknek hivatalosan húszszázalékos béremelést ígértek 2024 márciusától, írja összeállításában a Szabad Európa.

(forrás: Szabad Európa)
hirdetés

Könyveink