hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Nem elégedettek a szakdolgozók a béremeléssel

Mindenki a jelenlegi bére emelkedésére számít – mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke az Indexnek.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke az Indexnek beszélt arról, hogy olyan 88–90 ezer közötti azon szakdolgozók száma, akiket érint a márciusi béremelés, hiszen egy bő év óta a védőnők is ezen jogszabály hatálya alá tartoznak, de még az alapellátásban foglalkoztatott körzeti ápolók is kapnak eszerint bérnövekményt.

(...)

Korábban a kamara a béremelési tervezet kapcsán jelezte a minisztériumnak, hogy fontos a pótlékok megtartása, mint például – a szakképesítések után – a nagyobb kockázatoknak kitett területeken, az ágy mellett vagy a rendelőkben végzett munkákért járó juttatások.

„A pótlékalap plusz 20 ezer forint volt, a járóbeteg-ellátóhelyeken 7200, a kórházi osztályok döntő többségén 24 ezer és bizonyos kórházi osztályokon 30 ezer forintot kaptak a kollégák. Mindez lényegében szervült az alapilletménybe az elmúlt évtizedek során, amivel az a motiválóértéke is eltűnt, amiért ezt több mint 25 évvel ezelőtt létrehozták” – részletezte a MESZK elnöke. Emlékeztetett: annak idején ez a pénzösszeg a fizetések 40 százalékát tette ki, ma már eltörpül ennek az értéke, most ezt a bérelemet beépítik az alapilletménybe.

(...)

A Belügyminisztérium közlése szerint a márciusi béremeléssel az átlagos szakdolgozói fizetések elérik az orvosok átlagos alapbérének 37 százalékát. Kiemelték: „senkinek nem lesz alacsonyabb a bére”, ugyanakkor „nem zárják ki a kiemelt területeket tartalmazó lista későbbi felülvizsgálatát” sem. Annak érdekében, hogy ez még a márciusi béremelés előtt megtörténjen, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara január 22-én levélben fordult Takács Péter egészségügyi államtitkárhoz. Mint kiemelik, a 2024. évi bérfejlesztéshez kapcsolódó javaslatukat már 2023. december 17-én és 23-án is megküldték a Belügyminisztérium egészségügyi ágazatért felelős szakmai vezetőinek. Most ismét kérik a béremelésekkel kapcsolatos szakmai szempontjaik figyelembevételét, mivel a kormányrendelet megjelenése óta a kamarához folyamatosan érkeznek segélykérő, az egészségügyi ágazat orvos- és szakdolgozói körének nemtetszését és bizonytalanságát kinyilvánító megkeresések.

Álláspontjuk szerint olyan bértáblára lenne szükség, amely ösztönzi a fiatalok egészségügyi rendszerben történő elhelyezkedését, másrészt támogatja és elismeri a már pályán lévők megtartását kiszámítható szakmai előmenetelükhöz kötődő illetményemelkedésükkel. Hangsúlyozták: továbbra is készen állnak az ennek érdekében történő szakmai egyeztetésre.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink