hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Napi 6 óránál hosszabban is dolgoztathatják képernyő előtt

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter csütörtök este közzétett rendelete törli a napi hatórás megkötést, csak az óránkénti tíz perc szünet marad, írja a hvg.hu.

Az eddigi jogszabály szerint a folyamatos képernyő előtti munkavégzést (bizonyos kivételekkel) óránként legalább tízperces szünetekkel kell megszakítani, és a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát nem haladhatja meg. Az új rendelet jövőre törli a napi hatórás megkötést, csak az óránkénti tíz perc szünet marad.

Egy másik munkavédelmi szabály viszont bővíti a dolgozók jogait. Most „a klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése céljából” akkor kell óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma zárt téri munkahelyen a 24 °C-ot meghaladja, valamint a hidegnek minősülő munkahelyeken, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot vagy zárt téri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el. Most viszont akkor is jár majd a pihenőidő, ha szabadtéri munkahelyen a napi középhőmérséklet legalább 1 napig meghaladja a  25 °C-ot, és az  országos tiszti főorvos figyelmeztetést vagy a hőségriasztást ad ki, ismerteti a jövő évtől érvényes szabályozást a lap.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink